Картинну галерею Петра Осовського «Світ і Вітчизна» відкрито в Кіровограді. Тут постійно експонуватимуться роботи видатного художника другої половини ХХ століття, дійсного члена Російської академії мистецтв, одного із засновників так званого суворого стилю в мистецтві.

«За випадком долі 18 травня — день моєї появи на світі Божому — ЮНЕСКО оголосило днем музеїв. Цього дня я особливо чітко усвідомлюю, що мені 18 років... зосталося до столітнього вікового рубежу... і цього дня Батьківщина надає мені найдорожчий подарунок, відкриваючи галерею моїх полотен. Мені довелося бути свідком планетарних подій суперечливого і кривавого ХХ століття. Із пензлем у руці, на великому відрізку земної твердині — від Чорного моря до Балтики, від Байкалу до Адріатики і слов’янських земель Європи і далі, аж до Куби і Мексики — я невтомно трудився, щоб донести до людей правду побаченого й пережитого мною. Я щасливий, що дожив до святої миті, коли можу висловити величезну вдячність Батьківщині, яка в наш неспокійний час визнала за потрібне прийняти в дар колекцію полотен, створених мною в мандрах по нашій великій і чудовій планеті Земля...» — з такими словами звернувся під час відкриття галереї Петро Осовський до своїх земляків.

Він народився 18 травня 1925 року в Малій Висці на Кіровоградщині. Там прожив лише шість літ, але відчуття малої батьківщини і тяга до неї не полишали його все життя. Пам’ятає тут кожну стежку, згадує безкраї степи та прохолоду квітучих садів. Красу батьківської землі відтворив у живописному триптиху «Степова Еллада». У ньому безкрайній степ об’єднав одиноку тополю, шлях і скіфський курган.

2003 року, під час перебування Осовського в Україні, відкрито його персональну виставку в Кіровоградському обласному художньому музеї. Тоді й запропонував Петро Павлович передати Кіровоградщині колекцію власних робіт, за умови, якщо буде створено музей його творів.

Петро Осовський подарував галереї 53 картини, вартість яких фахівці оцінюють у кілька мільйонів доларів. В експозиції —серії робіт «Чехія та Словаччина», «Болгарія», «Польща», «Сказання про Байкал», «Слов’янські портрети», «Мати і батько», «Куба», «Мексика». Їх створено в різні роки. А саме для галереї нинішнього року автор написав триптих «Степова Еллада» та «Автопортрет» на тлі степового краєвиду Кіровоградщини.

Кіровоград.