Погана поведінка під час вагітності каратиметься... грошима

Із запровадженням допомоги при народженні дитини в розмірі 8,5 тисячі гривень в країні спостерігається демографічний сплеск. Але є випадки, коли в такий спосіб жінки з так званих соціальних груп ризику намагаються на родах заробити гроші. Окрім того, що згодом вони здають своїх немовлят у сиротинці, лікарі кажуть, що такі діточки часто народжуються хворими, з численними патологіями. Мовляв, для такої мами самоціль — гроші, а не дитина.

За словами начальника відділу охорони дитинства МОЗ Валентини Педан, статистика не підтверджує цієї інформації. Так, захворюваність новонароджених минулого року була 221,27 на тисячу народжених живими, а цьогоріч — 201,97. Зменшилася й смертність — минулого року цей показник був 10 на тисячу новонароджених, нині — 9,8.

Валентина Педан каже: в українські будинки дитини за останні два роки з моменту впровадження допомоги у 8,5 тисячі гривень надійшло на 1,5 тисячі менше немовлят. Тобто ці діти залишилися у родині. А ще зменшилася смертність від нещасних випадків серед діточок першого року життя. Тобто за ними стали краще доглядати батьки.

— Якби питання соціального сирітства можна було б вирішити через гроші, в нас уже не було б дітей-сиріт. А так у середньому по Україні у сиротинцях їх десь 5 тисяч (дітей віком до 3 років). На жаль, від дітей відмовляються не лише через бідність, а й через хворобу, — пояснює Валентина Борисівна.

Щоб впливати на несвідомих вагітних жінок, які не дбають про здоров’я своє і дитини та вчасно не стають на облік, МОЗ готує зміни до законодавства стосовно видачі лікарняного листка. Сьогодні дородова та післяродова відпустка надається всім однаково, незважаючи на те, коли жінка стала на облік в жіночій консультації.

— Пропонуємо це врегулювати: стала вчасно на облік в жіночій консультації — хоча б до 30 тижнів вагітності — отримуєш оплачувану декретну відпустку. А якщо пізніше — вона зменшується. Так хочемо стимулювати майбутню матір вчасно піклуватися про здоров’я майбутньої дитини, щоб заздалегідь попередити можливі патології.

Ольга ВІТЕР.

Нас розоряють мобільні телефони

Обсяг послуг зв’язку, що їх надали оператори всіх форм власності в січні—квітні 2007 року в Україні, становить 12 мільярдів гривень. Це на 25 відсотків більше, ніж за аналогічний період минулого року. Споживання послуг зв’язку на одного мешканця України за 4 місяці нинішнього року зросло на 15,7 відсотка і становить 95,2 гривні.