На музичній афіші України дедалі частіше бачимо ім’я молодого дуже талановитого музиканта. Звуть його Усеїн Бекиров. Для кримських татар — звичне ім’я. Для братів-слов’ян він відомий як Сеня, так братам простіше. Але, хоч як назви, він чудовий джазовий піаніст, композитор і аранжувальник.

По суті, єдиним учителем Усеїна був Геннадій Ассятурян — колишній диригент єреванського джаз-банду, котрий переїхав до Криму. Але ім’я Ассятуряна відоме лише вузькому колу музикантів. Та й узагалі у Криму справи із джазом, м’яко кажучи, напружені. Немає школи, а виконавців — на пальцях перелічити.

Перші джазові навики Усеїн отримав від батька —Різи Бекирова. Різа, будучи студентом Ташкентської консерваторії по класу віолончелі, водночас грав у етноджазовому ансамблі «Сато», але як джазовий піаніст. До речі, в тому ж колективі був і відомий Енвер Ізмайлов. Усеїн пішов батьковими стежками. Недавно він закінчив Київську консерваторію по класу скрипки і за п’ять років перебування у столиці встиг організувати не один етноджазовий колектив.

Ще студентом Усеїн об’їздив не один джазовий конкурс і здобув престижні нагороди. Серед них дві перші премії —конкурс ім. Р. Кобанченка (Одеса, 1999) і Всеукраїнський джазовий конкурс (Донецьк, 2003), звання кращого джазового клавішника (Донецьк, «ДоДж 2004»); звання Почесного громадянина АРК (Сімферополь, «Золотий грифон 2000»).

Стиль, у якому працює Усеїн, дістав назву фолк-джаз. У його композиціях звучать мелодії кримських татар, українців, азербайджанців, балканський фольклор. Така строката палітра здається природною, адже Крим теж етнічно різноманітний.

Надзвичайна емоційність манери гри, щирість — якості, які приваблюють людей на його концерти. Гарячий південний темперамент, вихор емоцій, неймовірний потік творчої енергії — лише деякі характерні риси його портрета.

Усеїн досить відомий музикант, він устиг завоювати авторитет у джазових колах. [free]natіonale-банд, Etnovatіon, Бекиров-банд, Тріо Усеїна Бекирова — все це колективи, в яких Усеїн реалізував свої здібності як композитор і аранжувальник, а також лідерські якості, ставши ініціатором і організатором цих проектів. Усе це встигла людина, яка щойно закінчила консерваторію. У добру путь!