Учора парламент мав ухвалити ті закони, які дали б змогу розблокувати дочасні вибори, призначені на 30 вересня.

Нагадаю: наприкінці минулого тижня криза різко загострилася. Президент Віктор Ющенко скасував свій указ, яким обов’язки Генерального прокурора покладалися на Святослава Піскуна, і призначив виконуючим обов’язки керівника головної наглядової установи країни Віктора Шемчука. Схоже, обидві сторони конфлікту готувалися до певного протистояння. Оскільки в Генпрокуратурі перебувала значна кількість працівників Управління державної охорони на чолі з її новим керівником. Водночас туди ж викликали (за деякими даними, це зробив сам Святослав Піскун) міліцію. На Різницьку прибув загін міліції спеціального призначення «Беркут» на чолі з міністром внутрішніх справ Василем Цушком. Міліціонери виламали двері і з допомогою народних депутатів — представників Партії регіонів виштовхали працівників УДО з приміщення.

На щастя, вистачило розуму не доводити конфлікт до силового протистояння. І в ніч з п’ятниці на суботу троє вищих посадових осіб держави підписали угоду, яка визначала шляхи подолання кризи.

Компроміс давався нелегко. Сторони виставляли одна одній різні претензії, і в дводенний термін не вдалося ухвалити необхідний пакет законів. Глава держави двічі приймав рішення призупинити дію свого указу про дострокове припинення повноважень Верховної Ради.

Отож у п’ятницю Верховна Рада і мала прийняти необхідні закони. А напередодні опозиція повідомила, що зареєструвала в секретаріаті парламенту заяви про вихід народних обранців із фракцій. Водночас представники коаліції зареєстрували проект постанови, за якою ті народні обранці, які добровільно відмовилися від мандата, не могли більше балотуватися до парламенту. Крім того, за основу прийняти проект змін до закону про вибори народних депутатів, який викликав протести опозиції.

Коли пишуться ці рядки, невідомо, чи поставлено крапку в політичному протистоянні, чи лише три крапки.