Ранкове засідання 31 травня

Замість традиційного обговорення політичної ситуації вчора вранці депутати заслухали виступ Першого віце-прем’єр-міністра, міністра фінансів Миколи Азарова (на знімку в центрі). Той представив проект змін до бюджету нинішнього року. Резонанс у сесійній залі викликав перший пункт документа, в якому йдеться про фінансування позачергових виборів народних депутатів. Коаліція наполягала на тому, що розмови про дострокові вибори поки що не мають законного підгрунтя, бо жоден із народних депутатів ще не склав свого мандата, тож передбачені бюджетом зміни безпідставні. З другого боку, якщо опозиція зараз відмовиться від своїх повноважень у парламенті, обурюються її представники, то хто тоді голосуватиме за потрібні для перевиборів документи?

— У проекті змін до бюджету те, що стосується виборів, становить не більше чверті, — звернувся до народних обранців Голова Верховної Ради Олександр Мороз. — Решта охоплює надзвичайно важливі проблеми, пов’язані з локалізацією негараздів у зв’язку із посухою та вирішенням інших питань, приміром, підвищення заробітної плати.

— Позиція уряду полягає в тому, що видатки на дострокові вибори мають здійснюватися в чіткій відповідності до чинного законодавства, — наголосив Перший віце-прем’єр Микола Азаров. — Тому нами передбачено окрему бюджетну програму Центральної виборчої комісії обсягом 365 мільйонів гривень. Джерелом цих видатків є кошти, нагромаджені в 2006 році завдяки перевиконанню планів доходу бюджету. Ще одним актуальним питанням на сьогодні є попередження негативних тенденцій, спричинених посухою. Для подолання наслідків несприятливих погодних умов бюджетом додатково передбачено 100 мільйонів гривень. Ще 50 мільйонів мають піти на забезпечення сортовим насінням під урожай 2008 року. 20 мільйонів гривень буде спрямовано на покриття збитків, що їх зазнали сільськогосподарські підприємства під час весняної посухи.

Зміни до бюджету також передбачають підвищення рівня грошового забезпечення військовослужбовців та працівників силових відомств. Цього разу заробітна плата зросте не у вищих чинів, а в рядового, молодшого начальницького та офіцерського складу. Виділено 217,3 мільйона гривень. Відтак кожен міліціонер отримуватиме на 375 гривень більше. Підвищать зарплату на 235 гривень і кожному працівникові управління державної охорони. Ще 100 мільйонів гривень, згідно зі змінами до бюджету, можуть отримати вугледобувні підприємства на часткове покриття витрат. Передбачено кошти і на розвиток регіонів, на фінансування місцевих програм соціально-економічного розвитку тощо.

— Наша економіка зростає чи не найвищими темпами в Європі, а рівень інфляції залишається найнижчий за всі роки незалежності, — завершив свій виступ Микола Азаров.

Однак, незважаючи на всі передбачені позитивні зміни, народні обранці проголосували за проект закону лише в першому читанні. При цьому депутати двічі розходилися на невеликі перерви для обговорення ситуації. Перший раз — за ініціативи Комуністичної та Соціалістичної партій, вдруге — БЮТу та «Нашої України». Після того, як парламентарії не дійшли згоди й у голосуванні за постанову, яка регулює перехід народних депутатів з однієї фракції в іншу, слово взяв лідер «НУ» В’ячеслав Кириленко.

— Ми готові працювати стільки, скільки буде потрібно, — сказав він, — але переконані, що необхідно ухвалити ті рішення, які є предметом спільної заяви Президента, Прем’єр-міністра і Голови Верховної Ради. Зараз ми пішли у спосіб, який виключає реалізацію зафіксованих нею домовленостей. Ми стурбовані спробами одностороннього ревізування спільної заяви.

Для проведення дострокових виборів В’ячеслав Кириленко вважає за необхідне прийняти зміни до закону про вибори, про статус народного депутата (з метою введення імперативного мандата). Важливі, на його думку, і зміни до закону про бюджет, які не можна відкладати у довгий ящик. Керівники фракцій домовилися про проведення консультацій, щоб визначитися з подальшим порядком денним.

Народні обранці привітали з днем народження колег Левка Бірюка та Валерія Борисова.

* * *

Вечірнє засідання народні обранці розпочали обговоренням проекту закону про державну систему біобезпеки під час створення, випробування, транспортування та практичного використання генетично модифікованих організмів. Як зауважив Голова Верховної Ради Олександр Мороз, в обід було проведено кілька напружених консультацій з приводу змісту закону про вибори. Поки напрацьовується таблиця розбіжностей, без якої не можна голосувати, і очікується приїзд Першого віце-прем’єра, депутати вирішили розглянути закони про вступ України до СОТ з узгодженого опозицією і коаліцією пакета документів.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.