Не переповідатиму, яких зусиль свого часу коштувало районній та обласній владі не лише зберегти, а й зробити одним із кращих на Рівненщині дитячий санаторій «Хрінники» (на знімку). Розміщений він поблизу села Хрінники (звідси й назва) Демидівського району — у сосновому бору на березі живописного Хрінницького водосховища.

Тепер уже можна з упевненістю сказати, що ті зусилля не були марні, бо після аварії на Чорнобильській АЕС шість поліських районів зазнали радіаційного впливу. Відтак постала потреба оздоровлювати «чорнобильських» дітей в екологічно чистій зоні. Ось тут і знадобився санаторій «Хрінники», де створені комфортні умови не лише для активного відпочинку, оздоровлення, а й лікування дітей.

Візитною карткою санаторію є його лікувальні грязі, аналогів яким, за висновком Одеського інституту медицини, немає в Україні. На високому рівні тут і фітотерапія — регіон багатий на цілющі трава, які успішно використовуються для приготування фіточаїв.

У «Хрінниках» за один заїзд можна оздоровити близько двохсот «чорнобильських» дітей. Санаторій міг би працювати й цілорічно, якби не одне «але»...

А воно полягає в погіршенні фінансування, — розповідає голова Демидівської районної ради Станіслав Грач (на знімку). — Через це санаторій у найкращі часи працює тільки до 1 січня, хоча й міг би цілий рік. Іще таке. З 15 травня розпочався відпочинок дітей, а станом на 29 травня санаторій ще не розпочав роботу, оскільки процедуру тендерів Міністерством соціальної політики і праці ще не завершено. А відтак немає фінансування на оздоровлення «чорнобильських» дітей.

Рівненська область.

Фото автора.