Кожний шостий студент Тернопільського медичного університету ім. Івана Горбачевського — іноземець. Сьогодні тут навчаються громадяни 32 країн світу. З кожним роком географія вступників розширюється. І не дивно, адже випускники несуть добру славу про вуз у світ. Іноземців приваблює не лише можливість порівняно недорого здобути фах медика (хоча й це важливо), а передусім те, що тут дають цілком конкурентоспроможні на світовому ринку знання. Торік в університеті створено факультет іноземних студентів. Заняття для іноземців ведуться англійською і російською мовами.

Цікаво, що з вересня цього року відповідно до угоди з університетом Південної Кароліни в Тернополі навчатимуть медсестринської справи громадян США, де відчувається дефіцит цих фахівців. А загалом Тернопільський медичний університет плідно співпрацює з вищими медичними навчальними закладами Австрії, Польщі, Чехії, Німеччини, Нідерландів, Росії, Казахстану, Узбекистану. Саме за міжнародну діяльність, сприяння європейській і євроатлантичній інтеграції торік він удостоївся диплома «Золота фортуна». Постійно лідирує Тернопільський університет і серед медичних вузів України — за рейтингом, який враховує всі види діяльності. Тож не дивно, що його випускників — лікарів, фармацевтів, стоматологів, медсестер — охоче беруть на роботу в усіх регіонах.

За останні десять років, відколи вуз очолив відомий хірург, професор, член-кореспондент АМН України Леонід Ковальчук (на знімку), значно зміцнилася його матеріально-технічна база, визнання у медичних колах здобула наукова школа. Тернопільський медуніверситет перший в Україні створив консультативно-лікувальний центр (університетську клініку), клінічні кафедри розміщено на базі шістнадцяти лікувально-профілактичних закладів Тернополя і Рівного. Університет є співзасновником та видавцем дев’ятьох всеукраїнських журналів, а власне видавництво «Укрмедкнига» наполовину забезпечило підручниками і посібниками навчальні медичні заклади України ІІІ і ІV рівнів акредитації і на 80 відсотків — І і ІІ рівнів акредитації. Усі підручники тут виходять українською мовою. Причому не лише друковані, а й електронні, а також мультимедійні компакт-диски, навчальні відеофільми, контролюючі програми. Гордістю вузу є навчально-оздоровчий комплекс «Червона калина» з конгрес-центром, навчально-виробничим підрозділом, ботанічним садом лікарських рослин, спортивно-фізкультурною базою, профілакторієм. Щороку тут відбувається до 30 наукових форумів всеукраїнського і міжнародного рівнів. Почали практикувати студентські школи. Торік, наприклад, «Червону калину» влітку відвідали студенти-медики з Росії, США, Польщі, Казахстану, українських вузів. Такі зустрічі сприяють не лише вивченню культури і традицій різних народів, а й дають імпульс подальшій співпраці, розвитку програм студентських обмінів.

Сьогодні (1 червня) Тернопільський медичний університет ім. Івана Горбачевського святкує своє 50-річчя. За півстоліття з його стін вийшло майже 15 тисяч фахівців. Багато з них стали відомими спеціалістами, науковцями в Україні та за кордоном. Як для людини золотий ювілей — пік творчого розквіту, так і для вузу — напрацьований потенціал дає змогу в умовах жорсткої конкуренції на ринку освітніх послуг не лише триматися на плаву, а й випереджати час. Попутного вітру, Тернопільський медичний!

Тернопільська область.