Вечірнє засідання 30 травня

Як і прогнозував Голова Верховної Ради, вечірнє засідання тривало до ночі і проходило в два етапи з перервою на перемовини.

Народні обранці ухвалили низку актів, але жодного документа з «пакета компромісу». Крім того, Олександр Мороз повідомив про рішення фракції «Наша Україна» виключити зі свого складу народних депутатів Сергія Головатого, Лева Гнатенка, Василя Гуреєва, Віктора Лещенка, Віталія Майка та Анатолія Шкрібляка у зв’язку «з невиконанням рішення фракції та грубим порушенням фракційної дисципліни». А новообраний депутат Ігор Шкіра склав присягу перед Верховною Радою й увійшов до складу фракції Партії регіонів та коаліції національної єдності.

Ще на початку засідання народні депутати обговорили і проголосували в цілому проект постанови про тимчасовий порядок призначення суддів на адміністративні посади та звільнення з цих посад (253 — «за»). Нашоукраїнці й бютівці обурювалися тим, що проект не значився в переліку домовленостей, та й сам документ суперечить Основному Закону. Мовляв, Вища рада юстиції не має повноважень призначати суддів на адміністративні посади.

Однак коаліціянти були іншої думки. На їх переконання, документ не лише захищає представників Феміди, а й дасть змогу прозоро призначати суддів. А Вища рада юстиції, стверджували вони, — незаангажований орган. Постановою тимчасово, до набрання чинності законом «Про внесення змін до законів України «Про судоустрій України» та «Про статус суддів», передбачається, що голова суду, заступник голови суду (крім Голови Верховного Суду України та заступників Голови Верховного Суду України) призначаються на посаду терміном на п’ять років із числа суддів відповідного суду та звільняються з посади Вищою радою юстиції.

Після того, як більшість проголосувала ще й за постанову про відмову в дачі згоди на звільнення Святослава Піскуна з посади Генерального прокурора (у такий спосіб народні депутати відреагували на прохання Голови Верховної Ради на наказ Генпрокуратури, підписаний Віктором Шемчуком), обурена опозиція залишила сесійну залу. Постановою передбачено, що покладення на заступника Генерального прокурора Віктора Шемчука виконання обов’язків Генерального прокурора є таким, що суперечить Конституції та закону «Про прокуратуру».

Коаліція, заяву якої зачитала Раїса Богатирьова, звинуватила опозицію у зриві домовленостей між лідерами держави і закликала Віктора Ющенка використати «історичний шанс» і «відбутися Президентом всіх українців», а не відстоювати інтереси опозиції. Насамкінець глава парламенту вкотре зазначав, що всі гілки влади мають працювати в правовому полі, щоб досягти компромісу, й оголосив перерву.

Близько 23-ї години вечірнє засідання продовжилося і тривало годину. Проте жоден із документів — ані два проекти законів про внесення змін до Кодексу адміністративного судочинства України, які, як зазначав головуючий, найретельніше обговорювалися робочою групою, ані два законопроекти про внесення змін до Закону України «Про статус народного депутата України» (щодо дострокового припинення повноважень народного депутата) — не набрали необхідної кількості голосів.