Футбол. VІ чемпіонат країни серед команд вищих навчальних закладів. Інформаційну підтримку змаганням надає «Голос України».

Фінальний матч. «Факел-ІФНТУНГ» (Івано-Франківськ) — «Буревісник» (Тернопіль). 3:0. Івано-Франківськ. 30 травня. Стадіон «Факел». 5 000 глядачів. Арбітр — Андрій Грисьо (Львів).

«Факел»: Макогон, Деренюк, Гребінський, Гаврилишин, Мельничук (Бут, 80), Іванишин (Ільницький, 89), Баб’юк (Подригуля, 79), Войтків (Шпільчак, 68), Худоб’як (Корнієнко, 87), Ревуцький, Барчук (Гундяк, 61). Тренер — Сергій Пташник.

«Буревісник»: Благий, Дутчак (Фірман, 47), Бобуринний (Сливка, 53), Клакот, Мартинник, Сень (Ференюк, 82), Ціх, Плескун (Коновальчук, 46), Лобас (Петрівський, 67), Конзвояко, Полянчук (Аквасюк, 59). Тренер — Василь Івегеш.

Голи: Худоб’як, 17, 35, Барчук, 26.

Фінішував дуже корисний і захопливий турнір, в якому багато чистого і по-справжньому футбольного. Заслужену й переконливу перемогу в ньому виборола доволі симпатична команда Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу. І це не дивно, бо майже всі її гравці (справжні, а не липові, студенти денного навчання) виступають ще й у національній першості серед клубів другої ліги. І там «Факел» відмінник, бо дуже близький до підвищення в класі.

— Хоча й доводиться грати на кілька фронтів, — каже капітан чемпіонів Микола Ревуцький (на знімку), — але із задоволенням виступаємо в усіх змаганнях. Сил і наснаги поки що вистачає. Однак цій перемозі особливо раді, бо всі ми — студенти. Пишаємося, що прославили і своє місто, і рідний університет...

Потім до слова запросили першого віце-президента Всеукраїнської футбольної асоціації студентів (ВФАС), заслуженого тренера України Олега Первушкіна.

— Нинішній чемпіонат, стартувавши 27 вересня минулого року, проходив за новим форматом. Нагадаю, що на першому етапі учасники, розподілені на дві групи, провели два кола. І от тепер до Івано-Франківська прибув квартет найсильніших, який розіграв нагороди. Рівень переважної більшості команд досить високий. Хоча це і студентський футбол, але вишкіл гравців на високому рівні.

— І це, либонь, тому, що багато учасників студентського чемпіонату виступають ще й у першості країни серед професіоналів. Чи не так?

— Так, у кожній команді є представники другої і першої ліг. А наш чемпіон, як уже згадувалося, перебуває серед найвірогідніших претендентів на вихід до першої ліги. І всі, кого ми згадували, — студенти стаціонару. Цього правила дотримуємося дуже суворо.

— Очевидячки, Івано-Франківськ не випадково став місцем вирішальних баталій?

— Безперечно, не випадково. Тут є люди, котрі за своїм духом і професіональним призначенням здатні робити великі корисні справи. Мову веду про національний технічний університет нафти і газу. Його ректор Євстахій Крижанівський — відома у всій країні авторитетна і шанована людина — дуже переймається розвитком спорту у вузі. А надто футболу. Таких умов по всій Україні не знайти. У Євстахія Івановича чудова команда однодумців і помічників. Зокрема, це проректор Олег Кравець. До речі, член виконкому ВФАС. Скажу окремо про великий внесок у справу Анатолія Ревуцького — великого професіонала своєї справи, президента асоціації «Футбол-Захід». Одне слово, організація була на найвищому рівні. Ігри відбувалися на найкращих стадіонах міста, команди розмістили у зручних умовах.

— Чемпіонат закінчився, яким буде наступний?

— По-перше, ми ретельно проаналізуємо зроблену роботу. Постараємося виправити помилки. Наступний чемпіонат пройде за випробуваною схемою. Він стартуватиме орієнтовно 5 вересня. Сподіваємося, що кількість учасників збільшиться до двадцяти команд. Розширенню географії, гадаю, сприяв великою мірою нинішній успішний турнір. Просяться до нас команди з Харкова, Полтави, Одеси, Дрогобича тощо. Буде більше ігор — зростатиме майстерність.

Івано-Франківськ—Київ.

Фото Ганни ЗАХАРОВОЇ.