Ранкове засідання 30 травня

Ранкове засідання, на якому зареєструвалися 362 народні депутати, відкрив Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк. Парламентарії одразу почали оголошувати заяви та повідомлення, які майже всі стосувалися політичної ситуації в країні. Коаліціянти звинувачували Президента й опозицію у зриві домовленостей, після чого нашоукраїнці та бютівці залишили зал.

Регіонал Владислав Лук’янов повідомив, що опозиція не з’явилася на засідання профільного комітету, на якому мали розглядати законопроекти з малого пакета домовленостей. «Отже, довіряти домовленостям не можна, все треба робити згідно з чинним законодавством», — наголосив депутат.

А соціаліст Ярослав Мендусь переконаний, що говорити про врегулювання політичної кризи поки що рано, оскільки Президент продовжує тиск на представників Феміди. Парламентарій закликав главу держави припинити «кулуарну політику і політичне рейдерство», а відкрито обговорювати проблеми. «Якщо Президент продовжуватиме тиск на Конституційний Суд, прокуратуру, Міністерство внутрішніх справ та районні суди, це означатиме, що він вирішив порушити всі домовленості», — зазначив народний депутат.

Бютівець Олег Білорус закликав припинити «політичну війну». «Такі провокаційні заяви нічого не дають», — звернувся він до представників коаліції.

Однак більшість продовжувала виступати с різкими заявами. Лідер комуністів Петро Симоненко заявив, що Президент і його команда стали на шлях узурпації влади, тому Верховна Рада має продовжувати роботу і прийняти рішення про дострокові вибори глави держави. І тим самим поставити крапку в політичній кризі. А підписану керівниками держави заяву він назвав «ультиматум діяльності Верховної Ради».

Через півгодини після відкриття ранкового засідання в президії з’явився і Голова Верховної Ради Олександр Мороз, який повернувся із зустрічі з Президентом, прем’єром і лідером БЮТ. Ситуація, зазначив він, підігрівається поза парламентом. За його словами, на зустрічі йшлося про необхідність дотримання спільної заяви, підписаної 27 травня трьома лідерами держави.

«Не треба втручатися в судову гілку влади, треба, щоб позиції заяви дотримувалися всіма суб’єктами», — заявив глава парламенту. За його словами, між опозицією і більшістю тривають дискусії стосовно змін до закону про вибори та імперативного мандата. Опозиція не сприймає бар’єр явки на вибори. В цьому питанні коаліція вважає, що парламент не може бути обраний, коли в голосуванні взяли участь 70 відсотків виборців, а у дострокових виборах — 20.

Водночас, зазначив Олександр Мороз, коаліція не може погодитися з імперативним мандатом, котрий став «анахронізмом» і проти якого, за його словами, виступають європарламентарії і Венеціанська комісія. Не може бути так, щоб все залежало від керівника фракції, переконаний Голова Верховної Ради, кожен парламентарій має право мати і відстоювати свою точку зору.

Крім того, опозиція, за словами Олександра Мороза, не сприймає намір коаліції ввести поправку в закон про державний реєстр і користуватися даними імміграційної служби.

І оскільки домовленостей щодо пакета не було, Голова Верховної Ради оголосив перерву до 14-ї години і попросив лідерів фракції зібратися на нараду.

У парламентських кулуарах Анатолій Семинога (БЮТ) і Руслан Князевич («НУ») заявили, що опозиція не братиме участь у засіданнях Верховної Ради до розгляду документів, необхідних для проведення позачергових виборів парламенту.

На початку ранкового засідання народні депутати привітали з днем народження своїх колег Оксану Білозір, Олену Шустик і Станіслава Скубашевського.

* * *

Тільки о 16-й годині Олександр Мороз оголосив про закриття ранкового засідання і відкриття вечірнього. Народні депутати прийняли постанову, яка, за словами Голови Верховної Ради, захищає права парламентаріїв до прийняття рішення партійним з’їздом про складення депутатського мандата. Через десять хвилин у сесійній залі з’явилася і опозиція. Глава парламенту не виключив, що народним обранцям доведеться працювати до 12-ї години ночі, бо на порядку денному залишилося дуже багато невирішених питань. На час здачі номера парламентарії почали розглядати зміни до закону про судоустрій.