Верховна Рада України працює на основі Конституції, і скільки вона працюватиме, залежить від того, коли депутати-опозиціонери складуть свої повноваження. Про це заявив Голова Верховної Ради Олександр Мороз на вчорашній зустрічі з членами спеціальної делегації Європейського парламенту на чолі з Андріаном Северіном.

Для розпуску головного законодавчого органу країни, наголосив Олександр Мороз, потрібні законні підстави, якими може бути тільки складання повноважень 151 депутатом. «Поки не будуть здійснені ці процедури, ніхто не може говорити про припинення повноважень Верховної Ради», — заявив Олександр Мороз і наголосив на необхідності повернення Президента України «у конституційне русло». Парламент, за словами Голови Верховної Ради, «ні на йоту не відхилиться від норм Конституції і правового поля».

Олександр Мороз поінформував про підписання керівниками держави спільної заяви стосовно невідкладних заходів, спрямованих на розв’язання політичної кризи шляхом проведення позачергових виборів до Верховної Ради України. Водночас, переконаний глава парламенту, Віктор Ющенко порушує домовленості. Це стосується втручання в діяльність судових і правоохоронних органів, продовження практики масового призначення суддів і керівників правоохоронних органів на адміністративні посади всупереч Конституції України і рішенню Конституційного Суду.

Управління державної охорони України, сказав Голова Верховної Ради, блокує роботу Конституційного Суду, шантажує суддів КС, вимагаючи від них не брати участі у засіданнях. Така ситуація, вважає Олександр Мороз, пов’язана із тим, що Віктор Ющенко занепокоєний можливістю визнання указів про дострокове припинення повноважень парламенту такими, що не відповідають Основному Закону. «Бо вони справді не відповідають Конституції», — заявив Голова Верховної Ради.

Нині в Україні, підкреслив глава парламенту, нівелюється «поняття верховенства права». Бо певні політичні сили не задоволені підсумками виборів 2006 року і роблять все для повернення втраченої влади.

Олександр Мороз зазначив, що основна причина кризи полягає в тому, що бізнес і влада в Україні не розділені, і «ті, хто раніше були при владі і зловживали нею, нині рвуться до влади, використовуючи інститут Президента».

Джерелом конфлікту, підкреслив Олександр Мороз, є укази Президента. Він пояснив, що повноваження парламенту, згідно з Конституцією України, можуть бути достроково припинені тільки у разі неможливості протягом 30 днів зібратися на пленарне засідання, несформування коаліції та уряду. «Всі ці питання давно вирішені в конституційний спосіб», — наголосив він.

Голова Верховної Ради України підкреслив, що вибори «не розв’яжуть конституційних протиріч, оскільки отаких протиріч не існує». «Користі від них не буде, ми можемо тільки розколоти Україну», — зазначив він. О. Мороз також заперечив можливість введення імперативного мандата для парламентаріїв. «Така авантюра через парламент не пройде», — заявив він.

У свою чергу А. Северін зауважив, що «ми не погоджуємося з ідеєю імперативного мандата».

«Ваш візит є демонстрацією уваги європейського товариства до ситуації в Україні, — звернувся Олександр Мороз до спеціальної делегації Європейського парламенту. — У вас небайдуже ставлення до України, що я помітив на конференції голів парламентів країн-членів ЄС у Братиславі».

«Україна, — зазначив А. Северін, — сама має знайти шлях виходу з цієї складної ситуації. Але необхідно сприяти найшвидшому входженню України до європейської спільноти».

На знімку: під час зустрічі з членами делегації Європарламенту.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.