Нещодавно в польському місті Познані відкрито консульство України. Його почесним консулом став відомий у Польщі підприємець Лукаш Горовський, котрого добре знають у Борщівському районі на Тернопільщині. Свого часу на заробітки в сільськогосподарське підприємство пана Лукаша приїхали мешканці села Цигани. Господаря зацікавило, що жене цих роботящих людей, які мають благодатні землі, у світи? Він напросився в гості. Відтоді борщівська земля не відпускає Лукаша Горовського. Не лише у переносному, а й у прямому значенні, оскільки в районі він узявся обробляти дві тисячі гектарів землі. А ще допомагає мешканцям Циганів у життєвій скруті, власним коштом відремонтував місцеву школу, укомплектував її комп’ютерами.

Ставши консулом, пан Лукаш заявив, що домагатиметься легалізації праці українських заробітчан і їхнього правового і соціального захисту. Але основні свої зусилля він спрямовує на розвиток медицини в «підшефному» районі. Польський меценат подарував Борщівській центральній районній лікарні багатофункціональний операційний стіл вартістю 60 тисяч євро. Поки що в області він в єдиному екземплярі. Лукаш Горовський запросив до Великопольського воєводства українську делегацію, до якої, крім представників влади, ввійшли медики. Своїми враженнями зі мною поділився головний хірург області Володимир Максимлюк:

— Дуже корисні зв’язки напрацьовано в Польщі в матеріально-технічному забезпеченні медицини на вищому рівні. Повітова (у нас районна) лікарня має і комп’ютерний томограф, і відділення гемодіалізу, найсучасніше лабораторне обладнання. Бюджет її вдвічі-втричі більший від бюджету Тернопільської обласної лікарні. Домовилися про стажування наших фахівців у Познані (фінансувати його готовий Лукаш Горовський), обмін викладачами, наукову співпрацю. Налагодили контакти з фірмами, які виготовляють інструментарій і предмети догляду за хворими. Вони готові відкрити в Тернополі свої філії. У жовтні має відбутися міжнародна конференція хірургів за участю українських і польських науковців та практиків.

Далекосяжні плани будує й голова Борщівської районної ради Іван Чепесюк, також лікар за фахом. За його словами, Познань стане одним із тих містків, який зблизить Україну та Європейський союз.

— Ми хочемо створити в Борщеві сучасний медичний центр, — каже Іван Онуфрійович. — Тим паче що райцентр віддалений від Тернополя на 120 кілометрів.

Повним ходом іде реконструкція районної лікарні, у будівництві якої допомагала також двічі Герой Соцпраці, уродженка цих країв Євгенія Долинюк. Повністю оновлено відділення анестезіології та інтенсивної терапії. Зміцнилась матеріально-технічна база хірургічного відділення. До речі, рівень хірургічних втручань, які виконують місцеві фахівці, — на рівні клініки. З дванадцяти хірургів двоє — кандидати медичних наук, восьмеро — з вищою категорією. Наступник кроком стане відкриття діагностичного центру. У його оснащенні обіцяють допомогти польські друзі.

Районна влада зуміла залучити до розвитку медицини і місцевих підприємців. Скажімо, президент фірми «Прометей» Богдан Федорчук спонсорує лікарню і коштами, і будівельними матеріалами. Він пообіцяв облаштувати дві палати, які відповідали б європейським зразкам. Можливо, вони будуть платні. А виручені кошти можна спрямувати на матеріальне заохочення медиків, поліпшення харчування хворих. Одне слово, спільними зусиллями закордонних і українських меценатів районну медицину ставлять на сучасну основу.

Тернопільська область.

На знімку: завідувач відділення хірургії Борщівської ЦРЛ Ярослав Костів задоволений новим обладнанням.

Фото автора.