Ранкове і денне засідання 25 травня

Головною темою під час традиційного оголошення заяв представників депутатських фракцій стали події довкола Конституційного Суду та Генерального прокурора Святослава Піскуна.

Зокрема, Михайло Чечетов (фракція Партії регіонів) повідомив, що володіє інформацією про те, що виконуючому обов’язки Генпрокурора Шемчуку вже дано вказівки «про зачистку території в регіонах та про арешти». Він також заявив, що Партія регіонів наполягає: позачергові парламентські вибори в Україні пройдуть тільки після рішення Конституційного Суду. Ярослав Мендусь (СПУ) вважає, що останні події свідчать про остаточну відмову Президента від компромісу. «Ющенко сьогодні — це вже не Президент усієї України, це Президент однієї партії, це Президент громадянської війни», — заявив він. Валентин Матвєєв (КПУ) закликав «не виконувати указів Президента, які не базуються на Конституції».

Голова Верховної Ради Олександр Мороз, підсумовуючи обмін думками, зазначив, що законодавство не передбачає задіяння Державної служби охорони для захоплення приміщення прокуратури, оскільки воно охороняється підрозділом, підпорядкованим Міністерству внутрішніх справ. Також він наголосив, що Президент може звільнити Генпрокурора лише за згодою Верховної Ради. О. Мороз зазначив, що міністр внутрішніх справ В. Цушко діяв адекватно та припинив авантюру із непрогнозованими наслідками. Окрім того, глава парламенту запропонував народним депутатам звернутися до Кабінету Міністрів, щоб той дав оцінку висловлюванням міністра оборони Анатолія Гриценка про можливість задіяння армії у надзвичайних обставинах. Та звернув увагу на неприпустимість втручання СБУ у діяльність Конституційного Суду. Він також заявив, що доти, доки не буде рішення Конституційного Суду стосовно указу Президента, Верховна Рада не робитиме будь-яких кроків стосовно дострокових парламентських виборів.

Після обміну думками Верховна Рада заслухала інформацію міністра внутрішніх справ Василя Цушка стосовно подій довкола Генеральної прокуратури. Міністр зазначив, що в четвер «відбулася спроба захоплення Генпрокуратури невідомими цивільними особами». Він повідомив, що прибув до ГПУ на прохання Генпрокурора С. Піскуна, а після того, як невідомі цивільні особи відмовилися впустити до приміщення Генпрокуратури, він дав команду розблокувати прохід. Також В. Цушко повідомив, що в четвер було укладено угоду про те, що «міліція, тобто державна служба охорони» бере під свою охорону приміщення Генпрокуратури. Коментуючи заяву Президента про те, що міністр перевищив свої повноваження, В. Цушко заявив: «Я нічого не перевищував і діяв свідомо». І додав, що ті, «хто полізе силовими методами, отримає по зубах». Також він заявив, що «не буде ходити до тих закладів, які видають незаконні акти і які втягують країну у стан громадянської війни». А з приводу закидів про політизацію Міністерства внутрішніх справ В. Цушко заявив: «Та буду я й далі втручатися у політику». Пообіцявши при цьому, що діятиме за законом.

Після цього народні депутати ухвалили звернення Верховної Ради до військовослужбовців Збройних сил, інших військових формувань та співробітників правоохоронних органів, у якому закликали їх бути вірними Конституції і законам України та нагадали про невідворотність покарання за незаконні дії. «Хто б що не говорив, Верховна Рада функціонує відповідно до Конституції і не порушила жодної коми Конституції, і не вона є причиною загострення в суспільстві», — сказав О. Мороз.

Верховна Рада заслухала звіт про виконання державного бюджету на 2006 рік. Перший заступник міністра фінансів Вадим Копилов заявив, що бюджет 2006 року став заручником популістських кроків попереднього уряду. Коли уряд Януковича прийшов до влади, казна була порожня, — сказав він. Після того, як новий уряд ініціював внесення змін до закону про держбюджет на 2006 рік, його було виконано із позитивним результатом — на 104 відсотки. Голова Комітету Верховної Ради з питань бюджету Володимир Макеєнко повідомив, що досягнутий річний приріст реального ВВП у 2006 році становив 7,1 відсотка та дещо перевищив прогнозований (сім відсотків). Тож комітет запропонував затвердити звіт уряду про виконання держбюджету у 2006 році і тим самим схвалити дії уряду у цьому напрямі.

Також Верховна Рада затвердила постанову «Про звіт про виконання Закону України «Про Державний бюджет на 2004 рік», адже попередній склад парламенту у 2005 році не підтримав звіту, а лише взяв його до відома.

Народні депутати ухвалили закон про мораторій на відчуження від редакцій державних та комунальних засобів масової інформації приміщень та майна, також у першому читанні ухвалили проект закону про органічне виробництво.

Після цього на пропозицію Прем’єр-міністра Віктора Януковича Верховна Рада ухвалила постанови про звільнення з посади віце-прем’єр-міністра Володимира Радченка та про призначення на цю посаду Олександра Кузьмука. Насамкінець Голова Верховної Ради О. Мороз повідомив народних депутатів про видання Президентом України указу про приведення системи керівництва внутрішніми військами у відповідність з Конституцією України, виведення їх з-під підпорядкування міністра внутрішніх справ та підпорядкування Президенту. Народні депутати підтримали пропозицію глави парламенту розглянути це питання під час позачергового вечірнього засідання о 16-й годині.

На початку засідання головуючий привітав із днем народження народних депутатів Бориса Беспалого, Андрія Селіварова та Дмитра Видріна.