Учора відбулася зустріч Голови Верховної Ради Олександра Мороза і Прем’єр-міністра України Віктора Януковича з представниками дипломатичного корпусу. Глава парламенту, змалювавши ситуацію, яка останніми днями відбувалася довкола Конституційного Суду та Генпрокуратури, заявив: «Я можу назвати ці процеси одним словом — путч. Іншого слова я не знайду».

Далі він зазначив, що з кризи потрібно виходити правовим шляхом, у правовому руслі та поважаючи рішення Конституційного Суду. Однак, на думку О. Мороза, «Президент паралізує роботу не лише Конституційного Суду, а й усієї судової системи». Він зазначив, що сьогодні під одну інституцію — інститут Президента — підганяється вся судова гілка влади, бо хоч є рішення Конституційного Суду, Президент призначає керівництво судами. Голова Верховної Ради вважає, що сьогодні потрібна допомога міжнародних посередників для того, щоб не допустити трагічних подій та утвердження диктатури.

Віктор Янукович зазначив, що коли вчора він вважав, що Президента, можливо, дезінформують і через те він чинить помилкові кроки, то сьогодні може стверджувати, що ці кроки — свідомі. Глава уряду вважає, що дії Президента з підпорядкування Президенту підрозділів МВС — це втручання у дії виконавчої влади та порушення Конституції. «Не може одна гілка влади відбирати повноваження від іншої гілки влади», — сказав він.

Також Віктор Янукович повідомив, що вчора відбулося засідання Вищої ради юстиції, яка ухвалила рішення про підтримку Генпрокурора. Та запевнив дипломатів, що ситуація в Україні буде стабільна. «Ми не допустимо руйнації судової системи, в тому числі Конституційного Суду, ми не допустимо руйнації Генпрокуратури, ми не допустимо, щоб у нашій країні були спроби захоплення державних закладів, ми будемо використовувати всі засоби для недопущення громадянського протистояння, яке перейшло б у громадянську війну», — сказав він.

Глава уряду повідомив, що пропонував Президенту зустрітися у форматі трійки — Президент, Прем’єр-міністр та Голова Верховної Ради, але В. Ющенко на такий формат не погодився. У зв’язку з цим В. Янукович звернувся до Президента із закликом про негайне припинення силових дій. «Ми запропонували правовий шлях, іншого шляху не існує. Відповідь може дати Конституційний Суд», — сказав Прем’єр-міністр.