Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці висловлює обурення з приводу використання деякими політично заангажованими ЗМІ технологій дезінформування співвітчизників з окремих питань соціальної політики парламенту та уряду України.

Так, низкою ЗМІ було поширено інформацію про наміри Верховної Ради та Кабінету Міністрів позбавити законодавчого захисту працюючих вагітних жінок та жінок, які виховують дітей. Причому це подавалося як доконаний факт.

У зв’язку з цим комітет вважає за необхідне заявити таке. Усі розмови про наміри парламентської більшості позбавити вагітних жінок та жінок, які виховують дітей, існуючих пільг у питаннях реалізації трудових прав є вигадками, що не мають під собою ніякої реальної основи.

У ст. 118 проекту Трудового кодексу України, над яким працює комітет і який підготовлений до другого читання, однозначно записано: «Забороняється звільнення вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років або дитину-інваліда, за ініціативою роботодавця, крім випадків ліквідації юридичної особи-роботодавця без правонаступництва». У проекті Трудового кодексу передбачено також санкції до роботодавців, які відмовляють жінкам у прийомі на роботу у зв’язку з вагітністю та вихованням дітей.

Розгляд проекту Трудового кодексу в другому читанні і його прийняття в цілому планується в червні поточного року.

Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці.

16 травня 2007 року.