Київське «Динамо» вдев’яте заволоділо Кубком України!

Футбол. Кубок України. Фінальний матч. 27 травня.

«Шахтар» (Донецьк) — «Динамо» (Київ). 1:2. Голи: Клебер, 58, Гусєв, 80, Елано, 89.

«Шахтар»: Шуст, Срна, Чигринський, Гюбшман, Рац (Гай, 62), Левандовський, Дуляй, Фернандіньйо, Жадсон (Елано, 61), Брандау, Воробей (Маріка, 64). Тренер —Мірча Луческу.

«Динамо»: Шовковський, Гусєв, Ващук, Родріго, Несмачний, Михалик, Гіоане, Корреа (Мандзюк, 74), Нінкович, Рінкон (Белькевич, 69), Клебер (Шацьких, 84). Тренер — Анатолій Дем’яненко.

Попереджено: Родріго, 27, Чигринського, 41, Раца, 50, Клебера, 52, Гюбшмана, 53, Брандау, 63, Корреа, 68, Срну, 86, Гая, 90+2. Вилучено Родріго, 70 (два попередження).

Арбітр — Андрій Шандор (Львів).

Київ. НСК «Олімпійський». 25 градусів. Дощ. 64 500 глядачів.

Як відомо, футбольний клуб «Динамо» (Київ) цього року відзначає круглу дату. Тож які найкращі подарунки для прихильників славної команди на 80-річний ювілей клубу? Звісно, її перемоги і здобуті призи. Динамівці — за крок від чемпіонського титулу. В останніх двох матчах їм достатньо взяти одне очко, щоб заволодіти золотою вершиною.

А минулої неділі підопічні Анатолія Дем’яненка святкували кубковий тріумф (дев’ятий загалом і третій поспіль), здолавши свого одвічного суперника — «Шахтаря». Приз щасливі переможці отримали з рук Президента України Віктора Ющенка. До речі, на цій зустрічі були присутні також Голова Верховної Ради Олександр Мороз та Прем’єр-міністр Віктор Янукович.

Сам матч, як часто-густо і всі події такого рангу, особливою красою не відзначався. Однак боротьби, емоцій, нервів не бракувало. В першому таймі гра, як кажуть, ішла без воріт. Було лише кілька спроб з обох боків пробити по воротах — і все. Другий тайм розпочався за таким само сценарієм. Та на 59-й хвилині було зафіксовано динамівський спалах на сірому небі нудьги. Тривала атака умовних гостей, і Клебер з лінії воріт проштовхує м’яча у ворота.

Луческу з невеликими інтервалами зробив три заміни. Звичайно, сподіваючись додати грі підопічних позитивного імпульсу. До того ж невдовзі кияни залишилися вдесятьох. Родріго в центрі поля зіграв рукою (а вже мав попередження) і, похнюпивши голову, пішов з поля.

Проте той прикрий випадок, хоч як дивно, пішов на користь динамівцям. Вони ще більше згуртувалися і провели блискучу атаку правим флангом. Індивідуальну майстерність продемонстрував Олег Гусєв. І навіть троє опікунів не змогли його зупинити, коли він завдавав влучного і напрочуд ефектного удару.

Лише під завісу зустрічі донеччанам вдалося забити гол престижу. Але кияни, грамотно обороняючись, довели справу до перемоги. Хочеться окремо сказати про чудову гру воротаря переможців Олександра Шовковського. В цьому матчі він не раз виручав команду від великих неприємнощів.

Що й казати, Мірча Луческу великої радості не відчував. Однак, спілкуючись із представниками ЗМІ, поводився дуже коректно. Навіть суддів надто не критикував. Крім того, сказав багато компліментів на адресу «Динамо» і його тренера. Назвав суперника чудовою командою, відмінно підготовленою, яка вміє використовувати всі свої козирі. Зокрема, злагоджені оборонні дії та вміння агресивно, гостро і результативно атакувати. Попереду грають чудові майстри — Клебер і Рінкон. Динамівці, на думку Луческу, мали більше бажання перемогти. «Одне слово, «Динамо» було сильніше за нас», — сказав тренер «гірників».

Анатолій Дем’яненко щиро подякував команді і глядачам. «Якщо мене залишать тренером, — сказав він, — то працюватиму. Нам треба реабілітуватися за провал у Лізі чемпіонів торік». Потім він запросив усіх разом із командою та вболівальниками вирушити на Бессарабську площу, де продовжилося свято вшанування володаря Кубка України 2007 року.

На знімку: володарі Кубку України—2007 динамівці Києва.

За титул поборються сусіди

Футбол. Івано-Франківськ. VІ чемпіонат країни серед команд вищих навчальних закладів. Інформаційну підтримку змаганням надає «Голос України». Півфінали. Буревісник (Тернопіль) — МАУП (Київ). 3:0. Факел —ІФНТУНГ (Івано-Франківськ) — «Спартак-ГУЗІДМУ» (Запоріжжя). 2:0.

Сьогодні за чемпіонський титул поборються сусіди — іванофранківці і тернопільці. За бронзові медалі сперечатимуться МАУП і запорізька команда.