До Верховної Ради повернулася опозиція — на засіданні погоджувальної ради лідерів депутатських фракцій та голів парламентських комітетів були присутні представники всіх фракцій, у тому числі й «Нашої України» та БЮТ. Для розгляду на пленарному засіданні депутатам було запропоновано 11 питань відповідно до досягнутих домовленостей та спільної заяви Президента України, Голови Верховної Ради та Прем’єр-міністра щодо невідкладних заходів, спрямованих на розв’язання політичної кризи шляхом проведення позачергових виборів до парламенту. У цьому переліку — проекти постанови Верховної Ради про підтвердження результатів голосування, актів Верховної Ради, ухвалених у період з 2 квітня по 29 травня 2007 року, відколи участь у пленарних засіданнях брала лише коаліція, зміни до закону про вибори народних депутатів України щодо проведення позачергових виборів, зміни до закону про статус народного депутата щодо імперативного мандата, зміни до держбюджету-2007 щодо фінансування позачергових виборів, зміни до законів про ЦВК, про судоустрій України, до Кодексу адміністративного судочинства, зміни до Регламенту Верховної Ради щодо порядку створення депутатських фракцій та формування коаліції.

Голова Верховної Ради Олександр Мороз на погоджувальній раді запропонував таку схему ухвалення рішень: спочатку прийняти постанову про визнання легітимними 53 законів, ухвалених Верховною Радою протягом

2 квітня—29 травня, а також негайно схвалити зміни до держбюджету-2007 щодо фінансування позачергових виборів та підтвердити попереднє голосування щодо змін до держбюджету, які передбачають зростання зарплат і пенсій. Глава парламенту наголосив, що треба зняти цю проблему, щоб надалі не виникали питання про порушення Конституції під час ухвалення парламентом законодавчих актів. О. Мороз зауважив, що можна і окремо повторно розглядати кожен із 53 раніше ухвалених законів, але це недоцільно, бо займе багато часу. Голова Верховної Ради також звернув увагу на потребу розробити та прийняти до 15 вересня державний реєстр виборців, що також є однією з умов політичних домовленостей.

Єдиного рішення про проведення пленарного засідання погоджувальна рада не ухвалила, оскільки існують політичні розбіжності. Опозиція —фракції «Наша Україна» та БЮТ — запропонувала не розпочинати пленарне засідання, як зазвичай, о 10 годині, а зібрати ще одну нараду за участі голів усіх фракцій і співголів робочої групи з урегулювання політичної кризи (Першого віце-прем’єр-міністра Миколи Азарова і заступника глави секретаріату Президента Івана Васюника), щоб зняти суперечності довкола тих проектів законів і постанов, які треба ухвалити для проведення дочасних виборів.

Існування політичних розбіжностей визнає і глава парламенту Олександр Мороз. За його словами, найбільше запитань, зокрема, викликають норми, які передбачають позбавлення депутатських повноважень та виключення депутатів з фракції. На його думку, це положення не пройде через сесійну залу парламенту, бо ідею імперативного мандата засуджують багато народних депутатів, а також європейська спільнота, ПАРЄ та Венеціанська комісія. Голова Верховної Ради запропонував провести вечірнє засідання, а до тих пір узгодити всі політичні розбіжності на рівні голів фракцій та парламентських комітетів.

Значні суперечності викликає і порядок складання повноважень народних депутатів. За словами «регіонала» Ярослава Сухого, саме це нині стає на заваді виконання досягнутих політичних домовленостей. «Для втілення у життя домовленостей між лідерами політичних сил необхідно легітимізувати якусь підставу для розпуску Верховної Ради, — вважає депутат. — Такою підставою може бути позбавлення Верховною Радою повноважень певної кількості депутатів. Але на сьогодні заяв немає, тому виконання домовленостей про 30 вересня під загрозою».

Опозиція, зі слів лідера фракції «Наша Україна» В’ячеслава Кириленка, має намір скласти депутатські мандати шляхом виходу із фракцій і затвердження цього кроку на партійних з’їздах. Водночас коаліція наполягає на вирішенні цього питання через профільний комітет Верховної Ради і голосування у сесійній залі.

А «бютівець» Олег Ляшко вважає: реалізація політичних домовленостей, досягнутих між керівниками держави, затягується, бо коаліція має на меті зірвати дострокові вибори. За його словами, опозиція наполягає спочатку ухвалити закони, необхідні для проведення дочасних виборів, а вже тоді написати заяви про складання депутатських повноважень. А коаліція, навпаки: спочатку — заяви, потім — закони. «Є два шляхи складання депутатського мандата — або депутат пише заяву, яку затверджує парламент, або виходить із фракції, і з’їзд партії позбавляє його повноважень», — каже депутат. Опозиція хоче обрати другий варіант. Проте у статті 81 Конституції, на яку посилаються опозиціонери, йдеться, що позбавлення депутатських повноважень шляхом виходу із фракції відбувається на підставі закону. А такого закону наразі нема.

Робоча група вирішила провести пленарне засідання парламенту о 16-й годині. Коли верстався номер, перемовини ще тривали. За словами лідерки парламентської коаліції Раїси Богатирьової, вже було досягнуто певних напрацювань для проведення пленарного засідання і узгоджено декілька проектів законів та постанов, які не викликають заперечень в обох сторін.