Цьогорічне свято Трійці знаменне не лише тим, що сталися істотні зрушення у подоланні політичної кризи, а й тим, що в деяких областях, які охоплені жорсткою посухою, пройшли довгоочікувані, вимолені у Бога, рятівні дощі. Але не скрізь. На півдні держави посуха продовжує робити свою чорну справу.

Станом на кінець минулого тижня пересіванню підлягають більш як 400 тисяч гектарів площ, з яких 43 тисячі гектарів уже пересіяно. Вміст вологи у грунті досягає нині критичної межі. Наприклад, у період колосіння оптимальна кількість вологи в метровому шарі грунту має становити 80 міліметрів. А на Одещині, приміром, на окремих ділянках заміри показували удвічі, місцями у чотири-п’ять разів меншу вологість. Особливо катастрофічна ситуація у тих господарствах, які ввели у сівозміну двополку: соняшник—пшениця. Там запаси вологи майже нульові.

Проте учасники зернового ринку переконані: навіть якщо, за найпесимістичнішими прогнозами, загине третина врожаю, дефіциту зерна на внутрішньому ринку не буде. Бо врожай, приміром, пшениці прогнозувався на рівні 17 мільйонів тонн. І якщо загине третина, то 12 мільйонів тонн, що залишаться, якраз і перекриють наші внутрішні потреби. Нагадаю, що у 2006 році врожай зерна і зернобобових культур становив трохи більш як 34 мільйони тонн, а цьогорічний прогноз Мінагропромполітики — 38 мільйонів тонн.

На тлі жорсткої посухи і песимістичних прогнозів на півдні країни деякі борошномельні підприємства почали тихенько підвищувати ціну на свою продукцію із тижневою швидкістю 50—80 гривень за тонну. Тож, враховуючи подорожчання, ціна борошна на внутрішньому ринку минулого тижня досягла такого рівня: борошно вищого гатунку — 1300—1550 гривень, першого — 1150—1300 гривень. Тут своє вагоме слово має сказати Держкомрезерв, здійснивши інтервенцію на ринок борошна.

Ніяк не заспокояться ціни на бензин. За станом на останній робочий день минулого тижня найвищі ціни на бензин марки А-95 були у Дніпропетровській, Запорізькій областях та АР Крим. Вони досягли рівня 4,6 гривні за літр. Та й у столиці вже непоодинокі АЗС, де на табло навпроти А-95 водіям підморгують цифри 4,50—4,55. Мінекономіки прогнозує, що темпи зростання цін на бензин у червні не відрізнятимуться від травневих показників і становитимуть 6—7 відсотків за два тижні. Мінпаливенерго заявляє, що ситуація на українському ринку пального стосовно дефіциту не викликає тривоги. Я їм вірю, що дефіциту не буде, але не вірю міністру палива та енергетики, який минулого тижня заявив, що 4,36—4,40 гривні за літр А-95 — це стеля. Скоро ця стеля стане... днищем. Чому ж Кабмін зволікає з інтервенцією із стабілізаційного резерву «Укртранснафти»?..

Довідка. На сьогодні два (Херсонський і Одеський) із шести вітчизняних нафтопереробних заводів стоять на реконструкції. За рік ми споживаємо близько 16 мільйонів тонн нафтопродуктів, з них по 5 мільйонів тонн бензину і солярки, решта — мазут. Імпортні нафтопродукти у загальному обсягу споживання становлять 30—35 відсотків. Третину з них ввозять з Росії, а решту постачають нафтопереробні підприємства Білорусі, Болгарії, Литви та інших країн.

Минулий тиждень — останній повний тиждень весни. Цього тижня не за температурою повітря, а календарем, починається літо. Отож до відома відпочивальників: порівняно з минулим роком ціни у Криму вже зросли на 5—10 відсотків, а в липні—серпні підвищаться ще майже наполовину.

Минулого тижня на зустрічі з іноземними інвесторами і представниками дипкорпусу Президент України закликав інвесторів бути більш активними. Нагадаю, у першому кварталі 2007 року економіка України отримала 1 мільярд 331,7 мільйона доларів прямих іноземних інвестицій, в тому числі із країн СНД 94,2 мільйона (7,1 відсотка від загалу). Лідер за обсягом прямих інвестицій — Німеччина.

У вихідні столиця святкувала День Києва. Станом на 1 квітня 2007 року, за даними Держкомстату, населення Києва становило 2,720 мільйона осіб. За іншими даними із незалежних джерел, у столиці мешкає не менш як 4,4 мільйона осіб. Схоже, що так і є.