Господарський суд Києва заборонив продаж 1 відсотка акцій ВАТ «Укртелеком» на Українській фондовій біржі (УФС) і в першій фондовій торговельній системі (ПФТС) відповідно 22 травня і 8 червня.

Німої сцени з «Ревізора» на УФС не сталося, хоч і йшло до того. Судовий виконавець поінформував, що «забороняється здійснювати будь-які дії з відчуження акцій «Укртелекому» на аукціонних торгах на забезпечення позову, висунутого підприємством «Дотрин-2002». За цим брендом стоїть Хмельницьке обласне товариство Всеукраїнської організації інвалідів, але результативно позиватися щодо порушення прав міноритарних акціонерів могли б і представники містечкового товариства захисників природи. Найбільше здивування виказала глава ФДМУ Валентина Семенюк: судове рішення вона одразу ж пов’язала з підступами противників прозорої приватизації, яку сповідує уряд. Спірний аргумент. Якщо згадати, що єдино значимий об’єкт цього року ВАТ «Луганськтепловоз» продали так, що про конкурс вчасно не довідалися потенційні покупці, то чого варта така прозорість? І чи не відгукнеться вона тією само монетою Фонду держмайна? Вже відгукнулася. За словами Валентини Семенюк, фонд не поставили до відома про позов «Дотрин-2002», і тепер зрив торгів призведе до економічних втрат, недонадходжень до держбюджету приватизаційної виручки, необхідної для збільшення заробітних плат і пенсій...

Хоч торги трьох заявочних претендентів на 1 відсоток акцій «Укртелекому» обіцяли щонайменше 215 мільйонів гривень, не варто заходити так далеко. Фігурально кажучи, недоступність абонента міг організувати і самий Фонд держмайна через відсутність цікавості до акцій. Недонадходження приватизаційної виручки мають місце і без того. Зрив торгів — неточне формулювання, їх призупинено. Повернуть учасникам торгів заставу, вибачаться і виставлять на торги цей пакет у більш зручний момент. Приватизація відбувається завдяки партійно-бізнесовому роумінгу зі специфічними атрибутами — рейдерським переділом об’єктів, відкатами, конкурсами під замовника тощо. До цього вже звикли так, як до корупційної теми. Активи найбільшого виробника вапняків — маріупольським іллічівцям, найбільшого виробника тепловозів — російському, найбільшої верфі — дуже схоже, що також російському інвестору, найбільшої телекомунікаційної компанії — усе показує нашому інвестору. За таких розкладів недоступних абонентів не бракуватиме.

Нагадаю, у планах Фонду держмайна продати п’ять пакетів по відсотку найбільшої телекомунікаційної компанії в Україні і 37,86 відсотка акцій на міжнародних фондових біржах у вигляді депозитарних розписок, залишивши у державній власності 50 відсотків плюс акція. Якщо згадати, що ФДМУ донедавна прицінював вартість пакета «Укртелекому» у 42,8 відсотка, виходячи з номінальної вартості однієї акції у 0,25 гривні, то нашим претендентом є не інакше як «Систем Кепітел Менеджмент». Адже намір цієї компанії інвестувати цього року у телекомунікації 560 мільйонів доларів США дивним чином кореспондується з тим, скільки уряд планував виручити за цей пакет. А та обставина, що невдовзі Фонд держмайна підняв номінал акції «Укртелекому» учетверо (відповідно до котирувань на біржі) могло надихнути і «СКМ» розпочати гру на заниження ціни.

Унаслідок призупинення продажу міноритарного пакета акцій ВАТ «Укртелеком» він одразу подешевшав на 1,2 відсотка.