Музей архітектури і побуту в Пирогові знову ризикує втратити частину своїх земель. Учора працівники музею, а також учені з Національної академії наук вже традиційно вийшли під стіни Київради, де в черговий раз мало розглядатися питання про виділення виробничій фірмі «Укрінвестбуд» території заповідника під будівництво готельно-розважального комплексу.

— 26 квітня їм не вистачило 8 голосів для того, щоб прийняти це неадекватне рішення, — розповідає директор Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології НАН України Ганна Скрипник. — Тому розгляд питання перенесли, щоб дотиснути і все ж таки вирішити долю музею.

Нагадаємо, пристрасті навколо етноландшафтного середовища заповідника вирують з жовтня минулого року. Тоді столична влада нібито помилково передала в оренду приватним структурам територію музею площею 9,98 га, дозволивши будувати там розважальні комплекси. Невдовзі, під тиском громадськості, рішення відкликали. Але з’ясувалося, що перемога захисників Пирогова була неостаточною. До питання про готельно-розважальний комплекс Київрада повернулася вдруге.

— Нас тримають у режимі терору, іншими словами це не назвеш, — каже директор музею Тамара Василенко. — Згідно з Законом України «Про культурну спадщину» міська влада повинна захищати інтереси культурних пам’яток. А вони то забороняють будівництво, то знову за нього голосують. Якщо так триватиме й далі, ми будемо з ними судитися.

За словами директора, жодних будівельних робіт на території заповідника зараз не ведеться. Утім, побоюється Тамара Василенко, після рішення Київради все може змінитися.

— Ми вже зібрали 1280 підписів жителів Києва проти заборони будівництва і передали їх до Київради, — продовжує Ганна Скрипник. — Якби наші можновладці діяли на правових засадах, на цей наш крок уже давно б зреагували. І питання про будівництво навіть не виникало б. Наш наступний крок — створення наметового містечка, живий ланцюг довкола музею і цілодобове чергування, щоб не допустити можливих несанкціонованих захоплень землі.

Крім того, розповідають працівники музею, на території, на яку зазіхають будівельники, має бути розташована археологічна експозиція. Раніше на те, щоб розгорнути заскладовані пам’ятки, не вистачало коштів. На сьогодні відповідне фінансування вже надійшло. Утім, замість хаток ХІХ століття міська влада хоче бачити новомодні висотні будівлі.