Є така норма

Народний депутат України Олег РАДКОВСЬКИЙ про складові популярності в суспільстві його політичної сили, дострокові вибори як очищення спотвореного українського парламентаризму від хабарництва і корупції

— Олеже Володимировичу, наша розмова відбувається в дні, коли передвиборна лихоманка досягла свого апогею. Як, на ваш погляд, розвиватимуться події далі?

— Відповім однозначно: дострокові вибори будуть! А якщо проаналізувати розвиток подій за останній, скажімо, рік, то наша політична сила була найпереконливішою в необхідності переобрання нинішнього складу Верховної Ради України. На підтвердження варто згадати, що ще в липні минулого року, аналізуючи сценарій і наслідки відомої політичної кризи в Україні, створення антикризової коаліції, наша лідерка Юлія Тимошенко заявила: єдиним варіантом виходу із ситуації можуть бути лише дострокові вибори до парламенту.

На наших очах найвищий законодавчий орган держави, до якого ми лише нещодавно були обрані, швидко міняв обличчя. Не минуло і півроку, а склад Верховної Ради ставав все більше не таким, яким його обрали виборці. За влучним висловом Юлії Володимирівни, парламент перетворився на великий ринок і нічого спільного з політичним інститутом держави не має. Тому не дивно, що на запитання: «Хто сьогодні в Україні є державною владою?» від політиків та й пересічних громадян дедалі частіше можна було почути: «В Україні сьогодні панує державне безладдя». Хто, скажіть, з найвидатніших юристів зможе відшукати логіку, коли депутат проходить в парламент під прапором однієї політичної сили, а потім повертається до неї спиною, зраджує своїх виборців, нехтує їхньою довірою і, спокусившись на солодку приманку, безкарно працює на іншу політичну силу? Далі так не могло тривати.

БЮТ спільно з НСНУ змушені були зробити спільну заяву, яка передбачала сімнадцять конкретних вимог, спрямованих на поліпшення політичної та соціально-економічної ситуації в Україні, адже дії коаліції призвели до того, що держава наближалася до прірви. Про це свідчить і прийняття антисоціального держбюджету на 2007 рік, і різке підвищення цін на енергоносії, що спричинило подорожчання комунальних послуг для населення. Однак замість того, щоб вести переговори і шукати компроміс, коаліція розгляд нашої заяви перетворила на фарс, вирішила якнайшвидше сформувати конституційну більшість у 300 голосів, щоб узурпувати владу і безперешкодно управляти державою на власний розсуд. Наша фракція вже не бачила сенсу залишатися в сесійній залі і коли ми залишили її, то накрили свої місця величезним синьо-жовтим прапором. Це був як символ своєї вірності незалежній Україні, як знак того, що невдовзі повернемося повноцінно працювати над законами.

Тож у глави держави не було іншого виходу, як достроково припинити повноваження парламенту.

— Юлія Тимошенко назвала указ Президента України від 2 квітня про розпуск парламенту історичною подією. Справді, такого в українській історії ще не було...

— Це стало історичною подією. Віктор Ющенко захистив політичні права та інтереси громадян. Президент своїм указом зупинив негативні тенденції, які розпочались останнім часом в Україні — повернення старого режиму у найгіршій формі, узурпацію влади, хабарництво і політичну корупцію. І наша політична сила рішуче підтримала цей крок глави держави. Мені здається, що велика частина українських політиків, на жаль, ще не осмислила повністю значення цього кроку Президента...

Україна проходить етап очищення і народження справжніх елементів демократії. Всім політичним силам треба якнайшвидше знайти в собі мужність піти на дострокові вибори, пройти ще раз процедуру такого очищення. Україна вийде з цих виборів невпізнанно оновленою. Ми підтримуємо переконання Президента в тому, що українським політикам буде прищеплено норму, яка діє в європейських країнах і без закону про імперативний мандат, — політик має бути моральним і не переступати межу.

— Але ж ще й зараз ті, хто переманював народних депутатів, у тому числі і з вашої фракції, до антикризової коаліції, не вважає свої дії незаконними, тим паче аморальними...

— У цьому і вся біда. Змінивши 2004 року конституційні засади виборів до парламенту на пропорційній основі, за партійними списками, політики-можновладці не змінили своїх поглядів і методів політичної діяльності, а продовжували діяти за старими схемами, перетягуючи в свої ряди депутатів інших політичних сил, що пройшли в парламент. Справді, у жодному європейському парламенті такої політичної виродливості не знайдеш.

— Під час журналістських відряджень до різних регіонів легко можна помітити, що послідовна і наполеглива позиція вашої фракції і особисто Юлії Тимошенко щодо необхідності дострокових виборів подобається людям. Чи не робите ставку на елемент боротьби, що завжди знаходило чимало прихильників?

— Розраховувати на це було б наївною і нечесною справою. Популярності і високих рейтингів за допомогою популізму і так званої політичної штовханини ми ніколи не здобували і здобувати в майбутньому не збираємося. Якщо брати до уваги сьогоднішню ситуацію, то наша послідовність і наполегливість проявляється в чіткому усвідомленні, що криза ніколи не давала позитивних наслідків. Тому ми наполегливо закликаємо всі політичні сили якомога швидше вийти з політичної кризи через очищення достроковими виборами, і це ключове завдання.

Очолювана Юлією Тимошенко команда з’явилася на політичній карті України не вчора, тому про справжні складові її популярності я міг би розповідати багато і довго. Скажу про найголовніші.

Є така норма в політиці — бути завжди зрозумілою і корисною для пересічного громадянина. Вона є програмною в діяльності нашої політичної сили і це наші виборці зрозуміли і відчули давно. Скажімо, хто з людей похилого віку не пам’ятає, як з приходом в уряд Віктора Ющенка і Юлії Тимошенко у 2000 році швидко налагодилася чітка система виплат пенсій і погашення багатомісячних соціальних заборгованостей. А як не згадати держбюджет-2005, який порівняно з попереднім роком зріс одразу на 40 мільярдів гривень! Тільки відверті недруги назвали його «бюджетом проїдання», замовчуючи при цьому, що після відставки Юлії Володимирівни з посади прем’єр-міністра темпи зростання надходжень до державної казни впали вдвічі і на такому вигідному для певних політичних сил рівні утримуються і до сьогоднішнього дня.

— Але ж про поліпшення соціальних стандартів життя громадян галасу з боку урядовців нині лунає багато...

— Що ближче до виборів, то цього галасу буде ще більше. А ви почитайте стенограми пленарних засідань парламенту за жовтень-листопад минулого року. Під виглядом дефіциту надходжень і так званої інноваційно-інвестиційної спрямованості бюджету на 2007 рік —намагання максимально згорнути соціальні виплати. Наприклад, допомогу при народженні дитини у розмірі 8500 гривень уряд пропонував виплачувати лише за умови, якщо сукупний дохід сім’ї з двох працездатних осіб за попередні шість місяців не перевищує 5000 гривень і т. д. Статтею 116 проекту закону про держбюджет на 2007 рік передбачалося запровадити обмеження розміру пенсій працюючим пенсіонерам двома прожитковими мінімумами для непрацездатних осіб —тобто 760 гривнями.

Фракція блоку Юлії Тимошенко назвала цей проект бюджету «бюджетом національної небезпеки» і розробила чітку стратегію боротьби за «бюджет для реальних людей».

Мною особисто були підготовлені конкретні пропозиції до бюджетного комітету та уряду, які значно покращували головний фінансовий закон держави, більш повно враховували суспільно-політичні настрої та матеріальні потреби найбільш незахищених верств громадян.

Так, обґрунтовуючи свою пропозицію вилучити «ноу-хау» з виплатою допомоги при народженні дитини, я переконував урядовців і колег-депутатів, що вибіркова виплата цієї допомоги порушить принцип рівного конституційного права громадян. А якщо врахувати різке погіршення демографічної ситуації в країні, то це питання набирає суспільно-політичного забарвлення.

Достатньо аргументів знайшлося, аби переконати тих, хто збирався зекономити на пенсіонерах: запровадження обмеження розміру пенсій спричинить масове звільнення найбільш кваліфікованих працівників усіх галузей народного господарства, зростання безробіття, а також відхід заробітної плати «в тінь».

Аргументи виявилися переконливими, тому були сприйняті урядом і проголосовані парламентом позитивно.

Принагідно варто згадати також про зусилля народних депутатів від БЮТ щодо зниження тарифів на житлово-комунальні послуги для населення, встановлення ретельно прихованої інформації про діяльність сумнозвісної компанії «Росукренерго», через яку Україна втрачає щороку, за висновками експертів, понад 3,5 мільярда доларів.

— Але, незважаючи на велику кількість позитивних прикладів роботи команди БЮТ, у вашої політичної сили є чимало опонентів і критиків, а самій Юлії Тимошенко дехто намагається приписати авторитарні методи керівництва.

— Не критикують тільки тих, хто нічого не робить. Депутати від БЮТ — це команда творчих і відповідальних політиків, фахівців різних галузей економіки і суспільного життя. Наші зусилля спрямовані передусім на розробку та реалізацію важливих суспільно-політичних і соціальних програм.

Було б несправедливим не сказати в цьому контексті особисто про нашого політичного лідера Юлію Тимошенко. Адже її яскравий приклад служіння людям, енергійність, рішучість, цілеспрямованість в досягненні цілей заради виборців, вміння переконувати і мобілізувати людей, робити їх однодумцями і привели мене в середовище політичної сили під патріотичною назвою «Батьківщина». Мене приваблює нездоланна впевненість Юлії Володимирівни у своїх намірах і діях, вміння точно ставити діагноз тій чи іншій політичній ситуації і безпомилково прогнозувати подальший розвиток подій.

Не раз депутатська ініціатива і проблеми виборців приводили мене до службового кабінету керівника партії і фракції, і щоразу я виходив з нього задоволеним і сповненим оптимізму від конкретної поради чи допомоги.

Відчуваю, як в такому творчому політичному середовищі, яким є БЮТ, я швидко збагачуюсь політичним досвідом. А ті, хто говорять про ймовірну авторитарність, на моє переконання, намагаються виправдати власні порушення і безпорадність, які не сумісні з програмними вимогами нашої партії, авторитетом лідера. Думаю, що нагородження Юлії Тимошенко у березні нинішнього року авторитетним французьким журналом «Міжнародна політика» відзнакою «За політичну мужність» як вшанування її значних заслуг в розвитку демократії в Україні є визнанням значної ролі цієї постаті в розбудові демократичних засад й на європейському рівні. До речі, останнім до Юлії Володимирівни цю нагороду отримав у 2004 році Папа Римський Іоанн Павло II.

— Чи змінився зміст вашої особистої депутатської роботи після указу Президента України про проведення дострокових парламентських виборів?

— Згідно з рішенням політичного керівництва нашої політичної сили за мною закріплені декілька районів та міст Одеської області. Тому центр моєї майже щоденної роботи перемістився в цей регіон, ближче до виборців. Є про що звітувати, ділитися враженнями, залишається потреба допомагати людям.

В Одеському регіоні мене добре знають: тут я прожив більшу частину свого життя, здобув кваліфіковану освіту, тут розпочалася моя дорога у велику політику. А ще я знайшов улюблену справу — будувати. Лише за останні роки споруджено п’ять багатоповерхових будинків для військовослужбовців у містах Одесі, Миколаєві, Овідіополі, Вилковому, приміщення для Одеської дитячої лікарні № 2. Особлива моя гордість — красень будинок-інтернат для людей похилого віку на 213 місць в Одесі.

Підкреслю, це — не проекти, а споруджені відповідно до найвищих європейських стандартів об’єкти, які вже введені в експлуатацію і які працюють на користь людям. Мене дуже тішить, що дитяча лікарня вже встигла прийняти та вилікувати багатьох маленьких пацієнтів, а обділені можливостями проживати самостійно дідусі й бабусі знайшли в стінах інтернату такі необхідні в їх роки тепло й турботу. Особлива моя гордість — житло для військовослужбовців, людей, які віддають служінню Батьківщині кращі роки життя, забезпечують недоторканність кордонів держави, але змушені роками стояти в черзі за квартирами. Нами було розроблено програму будівництва житла для силових відомств, яка тепер успішно працює і за якою власні помешкання отримали більш як 300 сімей.

До святкових дат ми готуємо не тільки яскраві, гучні поздоровлення, а й подарунки. До Дня Одеси, наприклад, була відбудована одна з візитних карток — міський фунікулер. Ветеранам запам’ятається зустріч з працівниками нашого холдинга, проведена на честь Великої Перемоги 9 травня. Подарунки в цей день були доставлені кожному, хто не мав можливості взяти участі у святкуванні.

Перелік інших важливих соціальних питань, що реально вирішені та вирішуються для людей, можна довго продовжувати. Вони і формують привабливість для пересічних громадян та високу впливовість нашої політичної сили — блоку Юлії Тимошенко. Тому на дострокові вибори ми йдемо з надією на широку підтримку різних верств населення, робота задля яких і становить смисл і зміст наших щоденних зусиль.

Одеська область.