Ранкове засідання 24 травня

Розпочалося ранкове засідання хвилиною мовчання з приводу смерті народного депутата Василя Біби, який пішов з життя на 60-му році.

Голова Верховної Ради Олександр Мороз запропонував дещо змінити порядок засідання. Парламентарії обговорили виступ Президента, в якому оцінюється діяльність Конституційного Суду. Вони розцінили його, як втручання у діяльність судової гілки влади. Також відзначили, що заміна керівництва управління державної охорони вже має наслідки — вранці було заблоковано роботу КС, приміщення якого зсередини замкнули. Депутати посприяли, щоб суддів провели чорним ходом на роботу. Це вже не втручання громадськості, а злочин з боку державних органів, каже Олександр Мороз. Він запропонував депутатам прийняти заяву про небезпеку узурпації влади Президентом України Віктором Ющенком.

Верховна Рада вимагає від Генпрокуратури дати правову оцінку фактам скоєння злочинних дій, ідеться у заяві. Крім того, «Верховна Рада висловлює сумніви в доцільності ведення будь-яких переговорів і консультацій між прем’єром та Президентом до припинення останнім дій, що виходять за межі Конституції і законів». Після півгодинної перерви на узгодження своїх позицій депутати затвердили цю заяву і прийняли постанову, згідно з якою документ буде надіслано в парламенти та уряди країн та міжпарламентські інститути.

Вирушаючи на нараду керівників європейських парламентів у Братиславі, Олександр Мороз сказав:

— Спілкуючись із колегами, я зобов’язаний буду розповісти об’єктивно про суть того, що відбувається сьогодні в Україні.

А народні обранці продовжили працювати. Верховна Рада ухвалила постанову, якою звільнила від виконання обов’язків суддю КС Петра Стецюка, обраного за квотою парламенту, через порушення ним присяги. Суддя не був присутнім у сесійнім залі, однак Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк переконаний: порушень під час прийняття цього рішення не було. Парламентарії довго готувалися до розгляду питання, обговорювали його, а колишній суддя їх просто ігнорував (за даними Миколи Садового, Петро Стецюк перебуває в лікарні).

Депутати також ухвалили низку змін до деяких законів України, інші законопроекти направлено на повторний розгляд до профільних комітетів. Призначено позачергові вибори окремих сільських голів на п’яте серпня.

Парламентарії визнали неправомірними дії Шевченківського районного суду м. Києва щодо суддів КС. А звільнення з посади Генерального прокурора Святослава Піскуна Адам Мартинюк назвав державним переворотом і силовим варіантом захоплення влади з боку Президента.

Народні обранці привітали з днем народження своїх колег — Олександра Вілкула і Руслану Лижичко.