Перспектива незабаром «відплисти» від суходолу загрожує Азово-Сиваському національному парку. Нині він розташований на півострові Бірючому, який із материком з’єднує Федотова коса на межі Херсонської та Запорізької областей. Але через господарську діяльність місцевих ділків коса щороку звужується, і в сезон штормів хвилі Азовського моря вільно гуляють просто по ґрунтовій дорозі, прокладеній вздовж неї. 

Тоді для працівників парку, які живуть на Бірючому, кожна поїздка на материк за продуктами чи у справах перетворюється на смертельно небезпечне випробування. Фактично чималий шмат цієї «дороги життя» перетворюється на суцільну пастку: один необережний рух кермом, і машина під водою. До того ж ситуація погіршується просто на очах — у недалекому майбутньому і такої дороги може не залишитися. 

— Якихось два десятиріччя тому Федотова коса у своєму найвужчому місці була триста метрів завширшки. Тепер Молочний лиман від Азовського моря відділяє вже 150—180 метрів. Лінію електропередач, що проходить берегом, через це довелося переносити вже тричі, і якщо так піде далі, змушені будемо вже під водою кабелі прокладати. Все через те, що з материкового боку на косі активно видобувають пісок — на продаж та для будівництва дач і приватних пансіонатів. Ними вже забудовано близько двадцяти гектарів прибережної смуги, — констатує директор Азово-Сиваського національного парку Євген Поповчу. — На незаконний видобуток піску ми скаржилися і до міліції, і до природоохоронних органів. Звідти навідувалися інспектори, когось затримували, та все це не дає жодного ефекту: штрафи надто мізерні, щоб відлякувати бажаючих розжитися «дармовим» будівельним матеріалом. Хоча його видобуток біля кордонів парку вочевидь шкодить навколишньому середовищу. 

На додачу, держава ніяк не може визначитися, хто ж відповідальний за боротьбу з «піщаним» браконьєрством. 

Начальник Державної екологічної інспекції Херсонщини Олександр Коняєв каже, що від завдання контролювати видобуток цього цінного природного ресурсу за Віктора Януковича інспекцію «звільнили», передавши цю функцію обласному управлінню Держгірпромнагляду, в якого своєї роботи повно. Штатів цьому відомству також не додали, тому в нього просто немає достатньо людей і транспорту, аби щодня чатувати в засідках на азовському узбережжі і відловлювати там піскокрадів. Тож власники новеньких пансіонатів і дач, які купували в них будматеріали без документів і тим самим сприяли незаконному видобутку, зрозуміють наслідки «вигідної оборудки» тоді, коли Азовське море геть позмиває рештки коси разом з їхніми зведеними на цьому піску «фазендами». 

Херсонська область.