Учора Президент України Віктор Ющенко звільнив із займаної посади Генпрокурора Святослава Піскуна. Про це повідомив секретар РНБО Іван Плющ на колегії Генпрокуратури. Менше ніж через годину відповідний президентський указ з’явився і на сайті глави держави. Підстава для звільнення — несумісність депутатського мандата з іншими видами діяльності.

Іншим указом виконання обов’язків керівника наглядового органу тимчасово покладено на заступника Генерального прокурора, прокурора Автономної Республіки Крим Віктора Шемчука. Але це не всі кадрові ротації в силових структурах. Президент призначив Валерія Гелетея начальником Управління державної охорони України і скасував указ про призначення Петра Опанасенка на цю посаду.

Святослав Піскун заявив журналістам, що пов’язує своє звільнення із закриттям справи стосовно суддів Конституційного Суду. Ще 14 травня, за його словами, він написав заяву про складення депутатських повноважень і подав до секретаріату Верховної Ради. Екс-Генпрокурор запевнив, що все одно повернеться на цю посаду.

Близько 14-ї години до головного наглядового органу країни прибув міністр внутрішніх справ Василь Цушко у супроводі спецпідрозділу «Беркут», якій одразу заблокував всі входи до Генпрокуратури.

«Беркутівці», як повідомила «Українська правда», затіяли бійку з представниками управління держохорони, щоб проникнути в кабінет прокурора. «МВС, — запевнив Цушко, — забезпечить нормальну роботу Генпрокурора Піскуна. Ми боремося з державним переворотом», — заявив він і пообіцяв заарештувати тих, хто не давав йому пройти.

Одразу до місця події підтяглися і депутати-коаліціянти, які виштовхали з кабінету Генпрокурора новопризначеного начальника управління держохорони Валерія Гелетея. Після цього міністр внутрішніх справ попросив усіх (депутатів і журналістів) вийти з кабінету, залишившись там лише зі Святославом Піскуном, заступниками Генпрокурора та керівниками фракцій більшості.

Після нетривалої наради Василь Цушко на виконання вказівки Святослава Піскуна вивів частину спецпідрозділу «Беркут» з приміщення Генпрокуратури. «Святославе Михайловичу, ваше розпорядження про виведення «Беркута» виконується», — сказав міністр і додав, що міліція візьме під охорону будівлю Генпрокуратури по кільцю, «не порушуючи територіальність Управління держохорони».

Генеральна прокуратура, як повідомив Василь Цушко, порушила кримінальну справу через події, які мали місце навколо спроб усунути Святослава Піскуна з посади Генпрокурора. «За якими статтями — запитуйте у прокуратурі», — сказав міністр внутрішніх справ Василь Цушко.

У прес-службі головного наглядового органу «чули таку інформацію», але не змогли її підтвердити чи спростувати.