Парламентська коаліція не проти дострокових виборів, але наполягає на тому, щоб ці вибори відбулися в межах Конституції. Інакше може виникнути загроза парламенту загалом як інститутові влади. На цьому наголосив Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк під час зустрічі зі студентами Вищої школи міжнародних відносин міста Хелм (Польща) та Волинського державного університету імені Лесі Українки. Адже якщо створити прецедент і погодитися на вибори поза Конституцією, це, за словами А. Мартинюка, може сподобатися наступним президентам, а над парламентом постійно нависатиме загроза дочасного розпуску.

Аналізуючи політичну ситуацію в державі, Перший заступник глави парламенту висловив думку, що під час внесення змін до Конституції у 2004 році було допущено стратегічну помилку: на його погляд, треба було одразу вводити ці конституційні зміни в дію, щоб новообраний президент одразу мав нові повноваження. Натомість чинний глава держави півтора року мав одні повноваження, а потім їх почали відбирати, що й викликало політичну боротьбу. Нині ж дати відповідь, хто правий, вважає А. Мартинюк, може лише Конституційний Суд.

На думку Першого заступника Голови ВР, розв’язати нинішню політичну колізію у правовий спосіб можна шляхом внесення змін до Конституції: передбачити ще одну умову дострокового розпуску парламенту, а саме — право саморозпуску. «Коли за це проголосують 300 народних депутатів, тоді можна оголошувати позачергові вибори», — сказав А. Мартинюк. Оскільки для внесення змін до Конституції необхідно дві сесії парламенту, то остаточно ці конституційні зміни можуть бути прийняті вже у вересні. А дострокові вибори відбутись у листопаді, зазначив Перший заступник Голови ВР.

Характеризуючи економічну ситуацію в Україні, А. Мартинюк відзначив позитивні зрушення, що має відобразитися і на житті студентства. Якщо нинішній уряд працюватиме й надалі і буде збережено нинішні темпи зростання економіки, вже найближчим часом, зазначив А. Мартинюк, мінімальна стипендія студентства може зрівнятися з мінімальною зарплатою і становити понад 400 грн. Відповідаючи на запитання студентів, чи можливе проведення дочасних парламентських виборів без політичних сил, що входять до коаліції, А. Мартинюк наголосив: у цьому криється велика небезпека. «Тоді може бути два парламенти і, не дай Боже, дві держави. І завдання політиків — не допустити такого розділення держави», — сказав він.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.