Про це на парламентських слуханнях у Верховній Раді про стан правосуддя в Україні заявив голова Комітету Верховної Ради з питань правосуддя Сергій Ківалов. За його словами, криза судової системи досягла небезпечної позначки і стає загрозою національній безпеці країни, завдано серйозний удар по незалежності судової системи. І це, на його погляд, спричинено політичними чинниками та тиском на суддів з боку Президента України та його секретаріату. За словами голови комітету, про це свідчать нещодавні укази Президента про звільнення та призначення суддів і керівників судів, які розглядають резонансні політичні справи.

Представники судової гілки влади участі в парламентських слуханнях не брали, в сесійній залі були присутні депутати з коаліції, науковці та студенти. Позицію уряду представляв міністр юстиції Олександр Лавринович. На думку учасників слухань, ігнорування суддями цього важливого заходу знову свідчить про залякування «згори». І сучасний стан вітчизняної судової системи безумовно відіб’ється і на дострокових парламентських виборах у разі їх проведення.

Голова Верховної Ради Олександр Мороз наголосив, що проблеми, які нині існують у вітчизняній судовій системі, можна вирішити через схвалення змін до законодавства, передусім до законів про судоустрій, статус суддів, нових процесуальних кодексів, завершення формування системи адміністративних і військових судів, модернізації системи апеляційних судів. «Суд треба наблизити до людини», — сказав О. Мороз.