Щоб розповісти про це, організатори запросили представників ЗМІ на теплоход «Тарас Шевченко». У такій приємній атмосфері, плаваючи по Дніпру, Федерація футболу України та Всеукраїнська асоціація туристичних операторів презентували програму «Інвестиції—Туризм—Євро-2012». В ній, зокрема, задекларовано нові підходи до розвитку туристичної індустрії як однієї з основних складових успішної підготовки до проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року.

— Під час вирішальної стадії Євро—2012, власне, футбол займатиме лише невеличку частку уваги наших гостей з усієї Європи, яких у Польщі та Україні очікується близько одного мільйона, — пояснив присутнім керівник виконавчої дирекції «Євро—2012» Іван Федоренко. — У проміжках між матчами їм потрібно забезпечити цікаве та пізнавальне дозвілля. І саме це завдання значною мірою мусять вирішити представники туристичного бізнесу. Щоб організувати справді найкращий фінал континентальної першості в історії, нам слід ініціювати конструктивну співпрацю між ФФУ, ВАТО, а також Всесвітньою та Європейською туристичними організаціями.

На жаль, сучасний стан вітчизняної інфраструктури не відповідає вимогам міжнародних змагань такого рівня. Тому нині надзвичайно важлива роль відводиться творенню нових законодавчих та організаційних підходів до розвитку туристичної галузі країни. Одним з головних етапів на цьому шляху є розробка проекту закону «Про заходи з державної підтримки розвитку туристичної індустрії України».

Не варто й говорити, якого сильного імпульсу вітчизняній туристичній сфері надасть проведення Євро—2012. Проте для цього потрібні законодавче забезпечення державної політики в цій галузі, удосконалення нормативно-правової бази та гармонізація її з міжнародними стандартами. Саме це має на меті закон, ініційований ВАТО та іншими громадськими туристичними організаціями України. Завдяки цьому збільшиться ефективність реалізації туристичного та інвестиційного потенціалу країни, активізується комплексний розвиток інфраструктури та просування національного турпродукту на міжнародний ринок.

За словами Івана Федоренка, в світлі майбутнього єврочемпіонату туризм в національному масштабі треба розглядати як економічну галузь, а не гуманітарну. Очікується, що цьому значно сприятиме Державна цільова програма «Забезпечення підготовки та проведення фінального турніру чемпіонату Європи УЄФА—2010/2012 у Польщі та Україні» на 2007—2012 роки, яку готує виконавча дирекція «Євро—2012».