Україна продовжує перебувати в полоні політичних пристрастей. На владному олімпі видають «на-гора» суперечливі укази, переносять терміни дочасних виборів, зазнають кадрових змін Генпрокуратура та Конституційний Суд, владні інституції ведуть тривалі перемовини, виголошують заяви. Протиборчі «майдани» й далі звинувачують один одного в порушеннях закону, стверджуючи водночас про своє неухильне дотримання всіх його вимог...

Чи з’явиться нарешті світло в кінці цього своєрідного тунелю, чи прийдуть до нас згода та вміння слухати одне одного? Відповіді на чимало запитань, що виникли в колотнечі політичної кризи в Україні, дає черговий, травневий, номер парламентського журналу «Віче», який щойно вийшов друком.

У читача є змога прислухатися до міркувань та порад провідних учених, юристів, економістів, політологів, соціологів і на їх основі зробити власні висновки про ситуацію в державі.

Тим часом, поки політики чубляться, громади в регіонах, усупереч безгрошовим місцевим кошторисам, розв’язують нагальні життєві проблеми. У свіжому номері «Віча» під рубрикою «Самоврядна громада» йдеться про Одеську область, яка у травні святкує своє 75-річчя. Увага читачів зосереджується на тому, що багаторічне спільне проживання на території Причорномор’я представників різних народів і конфесій сприяло становленню тут неповторного менталітету, національної і релігійної толерантності. Оптимізм та ділова ініціативність, уміння спільними зусиллями, громадою долати всілякі перепони притаманні самоврядній громаді Одещини й сьогодні.

Додає оптимізму й те, що кошториси самоврядних громад на рік стануть більш самодостатніми та менш залежними від центральних органів влади. Про це читачі з цікавістю дізнаються з матеріалу «Місцеві бюджети: самодостатність чи жебракування й надалі», який завершує тематичну рубрику «Самоврядна громада».

У травневому номері «Віча» не залишилося поза увагою й свято Перемоги. Свято, як свідчить історія, складне, суперечливе й болісне для українського народу. Хоча й минуло 62 роки, як відгриміли залпи Другої світової, а деякі душевні рани, замість загоюватися, роз’ятрюються, коли глибше пізнаєш правду. Над темою війни і справедливості розмірковує, зокрема, народний депутат України Віталій Корж.

Привернуть увагу читачів і матеріали традиційної рубрики «Гетьманськими столицями, козацькими шляхами». Письменник і публіцист Микола Славинський досліджує історію і причини занепаду останньої гетьманської столиці — містечка Глухів.

На сторінках травневого номера журналу «Віче» чимало інших грунтовних матеріалів, які втамують інформаційний голод допитливого читача.

Тож «вічаймося»! Тим паче що передплата на «Віче» триває.