У цьому році вперше на Чернігівщині з’являться два райони, які 100-відсотково використають ріллю для засіву. Про це повідомив заступник голови облдержадміністрації з питань агропромислового розвитку Анатолій Іванько (на знімку), коментуючи для «Голосу України» перебіг весняно-польових робіт.

— Це Прилуцький та Варвинський. До них наближаються хлібороби Бахмацького, Носівського районів.

— Хоча у зв’язку з перевиробництвом у країні цукру площі під буряками помітно зменшено?

— На жаль, так. Сільгосппідприємства нагромаджуватимуть сировину для виготовлення продукції в межах доведеної квоти в 68,9 тисячі тонн. Але у нас є й інша проблема. Втратив довіру у товаровиробників Новобиківський цукрозавод. До того ж він має велику заборгованість перед банком. Тож є питання і по самому підприємству, і по зоні, яку він обслуговував.

— На цій посівній є певні пріоритети?

— В області серйозно опрацьовується питання зеленого конвеєра. Посів кормових культур збільшуємо на 18,2 тисячі гектара. Зріс й озимий клин зернових для худоби на 6,8 тисячі гектара. Метою цих заходів є збільшення виробництва тваринницької продукції. Уже п’ять районів, зокрема Прилуцький, Ічнянський, Носівський, Варвинський, Срібнянський, цього року подолають 4000-кілограмовий рубіж з надоїв молока на корову.

— Але ж поголів’я великої рогатої худоби скорочується...

— Така тенденція є. Але вона засвідчує: з ринку витісняються слабкі господарства з надоями в 1500—1800 кілограмів на корову. Загалом сільгосппідприємства Чернігівщини дають кожну 15 тонну українського молока. Торік питома вага області в його виробництві в Україні становила 6,8 відсотка, а нині — 7 відсотків.

— У 2006 році багато сільгосппідприємств не посіяли жито. Тепер його завозимо з Білорусі. А цього року щось усі захопилися ріпаком. Не виникне проблем з його збутом?

— Справді, торік було посіяно ріпак на 10 тисячах гектарів. А нині на 25 тисячах. Це перспективна культура. Поки що основним його переробником є Ніжинський жиркомбінат. Водночас в області опрацьовується п’ять проектів з виробництва біопального. Деякі підприємства вже зареєстровані. Незабаром почнеться їх будівництво. Сподіваюся, що у господарств з ріпаком не виникне труднощів. Його насіння й без переробки завжди має попит.

— Торік льонозаводи стояли. А льон знову посіяли...

— Бо нарешті знайдено новий ринок збуту льонопродукції. Сьогодні практично всі льонозаводи вивезли її до Китаю. Тому підприємства навіть самі розширяють площі посіву льону.

Чернігівська область.

Фото автора.