Ранкове засідання 22 травня

На початку пленарного засідання склав присягу народного депутата України Олександр Касянюк, обраний до парламенту за виборчим списком Партії регіонів. ЦВК зареєструвало його депутатом 18 травня. Під час оголошення заяв від фракцій народний депутат Леонід Грач (КПУ) вкотре порушив питання про відставку судді Конституційного Суду Петра Стасюка за порушення присяги судді. Голова Верховної Ради Олександр Мороз запропонував розглянути це питання на пленарному засіданні у четвер, 24 травня, і за таке рішення проголосувало 255 народних депутатів.

Іван Бокий (СПУ) висловився проти пакетного голосування за низку змін до чинного законодавства, які пропонують ухвалити перед проведенням дострокових виборів. Депутат також заявив, що Президента України цікавлять не дочасні парламентські вибори, а референдум щодо конституційних змін, які вже набули чинності з 2007 року, щоб повернути собі більші владні повноваження. Ще один депутат-соціаліст Олександр Баранівський запропонував провести екстрене засідання уряду з питань ситуації в АПК і продовольчої безпеки.

Заступник голови фракції Партії регіонів Василь Кисельов заявив, що без внесення змін до Конституції і до чинного законодавства проведення дочасних парламентських виборів неможливе. На його думку, опозиція вимагає негайного проведення виборів, бо прагне фальсифікувати результати голосування через адмінресурс. Депутат також звернувся до глави парламенту О. Мороза, щоб він підписав ухвалені парламентом у квітні зміни до закону про Держбюджет-2007, які передбачають істотне збільшення зарплат і пенсій, оскільки Президент не підписав цей закон, але й не застосував право вето. І щоб Голова Верховної Ради опублікував цей закон за своїм підписом у «Голосі України». На це О. Мороз відповів, що він «із дорогою душею» підписав та оприлюднив би цей закон, але немає такого права за чинною Конституцією.

Глава парламенту також звернувся до народних депутатів із опозиції, котрі склали чи мають намір скласти свої депутатські повноваження, що відповідно до Регламенту та Конституції такі заяви спочатку мають бути зареєстровані у Верховній Раді, а підписи народних депутатів мають бути завірені у відділі кадрів парламенту. Говорячи про дострокові парламентські вибори, О. Мороз заявив: «Коаліція і депутатські фракції, що входять до неї, не бояться виборів, готові до них, але вибори повинні бути законним, а не зі стелі. Політичні домовленості повинні опиратися на норми Основного Закону».

Депутати розглянули проект закону про Фонд земель державної власності та управління землями державної власності. Передбачається зосередити управління землями державної власності в одному органі державної влади. Але профільний парламентський комітет запропонував відправити цей документ на доопрацювання. У першому читанні схвалено проект закону про наукові парки.