Президенту України Віктору Ющенку

Голові Верховної Ради України Олександру Морозу

Прем’єр-міністру України Віктору ЯнуковиЧу

Голові Вінницької облдержадміністрації Олександру Домбровському

Голові Вінницької обласної ради Григорію Заболотному

Вінницькому міському голові Володимиру Гройсману

Шановні панове!

Ми, учасники загальнообласних зборів громадського об’єднання «Захист дітей війни», звертаємося до вас — лідерів, як усієї України, провідних політичних партій, так і регіональних громад, від яких значною мірою залежить мир і спокій у нашому суспільстві, можливості його розвитку і процвітання.

Ми належимо до покоління, чиє дитинство і юнацьке становлення обпалене війною, хто разом з рідним народом долав труднощі повоєнної розрухи і набув значного життєвого досвіду. Тепер розбудовою державності України поруч із нами займаються наші діти і внуки — нові покоління, яким продовжувати нашу справу.

Ми цінуємо ініціативу народних депутатів та окремих політичних партій щодо поліпшення умов життя, матеріального забезпечення нашої старості, розуміючи, що сьогодні повністю розв’язати всі наші насущні матеріальні проблеми з відомих причин держава ще неспроможна. Ми за життя навчилися терпіти і не тільки чекати кращих часів, а й працею наближати їх.

Але нас сьогодні турбує та суспільно-політична ситуація, яка лихоманить всю державу і весь наш народ. Турбує розбалансованість більшості державних інституцій, а надто тих, які мають стояти на сторожі законності і права, вищого і священного закону держави — її Конституції. Ми чітко бачимо, що політичні спекулянти в обстоюванні своїх непомірних капіталістичних апетитів, своєї непомірної жадоби влади зводять нанівець конструктивні зусилля Президента, уряду, Верховної Ради, штовхають керівників країни на глухе протистояння, заганяють ситуацію у безвихідь.

Але ж не може жменька авантюристів тримати у напруженні весь народ. Безумовно, жупел розпуску Верховної Ради і пов’язаних із цим дострокових виборів — це авантюра, придумана на рівному місці. Це безглузде марнотратство не лише коштів, але й психологічно-моральних сил наших людей, що постійно супроводжується зухвалою обробкою їх свідомості. Ніхто не спроможний порахувати тих колосальних коштів, які кидаються при цьому на вітер. І це тоді, коли тисячі проблем соціального характеру не лише не вирішуються, а й дедалі більше накопичуються.

Чи може це продовжуватися до безконечності? Звичайно, що ні. Терпіння народу не можна випробовувати так довго і так безкарно.

Сьогодні ми закликаємо усіх вас відмовитися від політичного протистояння, ще раз переглянути тактику своїх команд, забрати з «лінії вогню» численних «польових командирів», які виплодилися за відомим народним прислів’ям «Кому война — а кому мать родна!». Їх цікавить тільки одне: гроші! Вони — варяги війни і розбрату.

Ми закликаємо усіх вас відмовитися від ідеї дострокових парламентських виборів. І, будь-ласка, не кивайте на Європу: ось у них, мовляв, це прийнято повсюди. Ми ще далеко не європейці, ми зовсім ще не засвоїли європейської школи парламентаризму, а от безапеляційний вождизм полюбляємо!

Ми віримо у вашу мудрість і розсудливість. Віримо, що ні заангажовані консультанти-спекулянти, ні різношерсті некеровані (або керовані дуже хитро) «майдани» не похитнуть у вас головного — любові до України, як цінності понад усе. Пам’ятайте, що, подаючи одне одному руку, люди стають людьми. Що ховаючи про всяк випадок камінь за пазухою, вони втрачають це звання.

Бажаємо вам терпимості, толерантності і мудрості. Прислухайтеся до нашого голосу — людей старших від вас, тих, у кого найбільший капітал — чиста совість і чисті руки. Саме такі руки, про які так багато говорив під час свого виборчого марафону Віктор Андрійович Ющенко.