Голова Верховної Ради України Олександр Мороз вручив нагороди переможцям Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості «Об’єднаймося ж, брати мої».

Церемонія відбулася в Каневі на Чернечій горі.

Голова Верховної Ради України Олександр Мороз зазначив: «Ми всі йдемо до Шевченка, до його могили, як до істини». За словами О. Мороза, «це добре, що ми в ці дні приходимо і звіряємо свої думки з тим, що говорив він, і даємо оцінку своїм думкам, вчинкам, позиції».

О. Мороз назвав закономірним і чудовим те, що кращі з кращих прибули сюди, щоб отримати нагороди за перемогу в конкурсі. «Це прекрасний епізод у житті молодих людей, які завжди пам’ятатимуть цей момент», — зазначив він.

Олександр Мороз закликав не робити з Кобзаря ікону, як це роблять деякі політики. Зараз, за його словами, «є квота на патріотизм, на любов до Шевченка, до України». «Якби він міг мати фізичну міць, він порозганяв би звідси фарисеїв, щоб не товклися біля підніжжя пам’ятника і не ганьбили таким чином і славу України».

О. Мороз переконаний, що «нам треба завжди керуватися творчістю Шевченка як істиною, яку не возводити у лик святих, а відчувати, що це живе, що це є твоєю сутністю, і тоді кожен вчинок ти будеш робити таким, щоб він приносив користь людям і державі».

«Будемо пам’ятати про Шевченка, робити так, щоб його слово впливало на формування суспільної думки і думки кожної людини, і не перейматися суєтністю, коли торкаємось до вічності. Бо він дійсно вічний», — сказав Голова Верховної Ради України.