Минулої суботи в селі Колодяжному, на батьківщині Лесі Українки, урочисто відзначили День Європи. Святкування відбулося у рамках зініційованої заступником Голови Верховної Ради України Миколою Томенком культурно-благодійної акції етнофестивалів, основна мета яких —відкрити та пізнати Україну з її неповторними краєвидами, цікавою історією, багатими туристичними та відпочинковими можливостями. Її організаторами, разом із Миколою Томенком, стали міжнародне громадське об’єднання «Волинське братство», національна радіокомпанія України та Луцька міська рада. Цього разу фестиваль мав назву — «ЕтноВесна на батьківщині Лесі Українки». Його учасники мали змогу ознайомитися з унікальною історією міста Луцька, де починалася творчість Лесі Українки, побувати в замку Любарта — одному з номінантів проекту «Сім чудес України». Знаменно, що саме в цій старовинній фортеці 1429 року проходив з’їзд європейських монархів.

У селі Колодяжному гості з Києва відвідали меморіальний музей Лесі Українки, взяли участь у прес-конференції, а також завітали на концертно-театральне дійство. На майдані, що поруч із садибою Косачів, того погідного весняного вечора довго звучали українські народні пісні, музичні твори на слова Лесі Українки, давали «лиха закаблукам» танцюристи. Учасниками концерту, крім майстрів мистецтв з Києва і Луцька, стали також самодіяльні колективи Ковельщини. На згадку про відвідування Колодяжного Микола Томенко та інші організатори фестивалю подарували музею комп’ютер, ксерокс і факс.

Фестиваль у Колодяжному, на думку його організаторів, ще раз засвідчив виняткову роль Лесі Українки у вітчизняній, європейській і світовій культурі.

Волинська область.

На знімку: Микола Томенко (ліворуч) і міський голова Луцька Богдан Шиба вітають жителів Колодяжного з Днем Європи.