Учора Конституційний Суд через відсутність двох підписів суддів КСУ (В. Шишкіна та Д. Лилака) не оприлюднив рішення у справі про офіційне тлумачення положення Закону України «Про судоустрій України» стосовно звільнення судді з адміністративної посади. Натомість виконувач обов’язків голови Конституційного Суду В. Пшеничний відповів на запитання журналістів. Зокрема, на думку В. Пшеничного, головою КСУ нині може бути лише камікадзе, оскільки той тиск, стреси, які сьогодні переживають судді КС, може не кожен витримати. До речі, на сьогодні на лікарняному четверо суддів КС. Також виконувач обов’язків голови КС розповів журналістам, що проходив до приміщення Конституційного Суду за перепусткою, бо служба охорони не допускала його на робоче місце.

Стосовно свого поновлення Валерій Пшеничний зазначив, що він працює, оскільки районний суд Луганської області призупинив дію указу Президента. Водночас остаточного рішення про поновлення його на роботі не має. А щодо виконання обов’язків голови КС, то Пшеничний повідомив: на нього покладені ці обов’язки, оскільки у разі відсутності голови Конституційного Суду його обов’язки виконує заступник, який є старшим за віком.

В той же час екс-суддя Конституційного Суду Микола Корнієнко вважає безпідставною заяву глави секретаріату Президента України Віктора Балоги про те, що призначення судді КС Валерія Пшеничного виконувачем обов’язків голови Конституційного Суду є порушенням чинного законодавства.

На думку Миколи Корнієнка, три судді Конституційного Суду були звільнені незаконно, адже Президент, звільняючи цих суддів за порушення присяги, керувався буквою Конституції, згідно з якою він призначає і звільняє суддів КС, однак нехтував Законом «Про Конституційний Суд України».

***

Позов до Кам’янобрідського райсуду м.Луганська про поновлення на своїх посадах звільнених суддів Конституційного Суду В. Пшеничного і С.Станік, подав народний депутат від Партії регіонів Олександр Єфремов. Дії Президента країни стосовно прийнятого ним рішення про звільнення суддів народний депутат вважає незаконними. Він подав позов за місцем проживання і вважає, що Ющенко повинен виконати рішення суду. Як відомо, звільнені зі своїх посад судді повернулися на робочі місця, керуючись саме визначенням Кам’янобрідського райсуду. Ситуація, що сталась, негативно позначилась на здоров’ї голови Кам’янобрідського райсуду Олександра Сараєва, під головуванням якого приймалось рішення. Минулої п’ятниці з серцевим нападом він потрапив у реанімацію міської лікарні. Жодних коментарів у Кам’янобрідському райсуді не дають. За словами лідера Луганської обласної організації партії «Наша Україна» Сергія Алексеєва, документи для розгляду апеляції щодо прийнятого райсудом рішення у Донецькому адміністративному апеляційном суді поки що не передані. Пояснюється це тим, що вони лежать у зачиненому сейфі Олександра Сараєва і поки що не можуть бути вилучені.