Уже 62 роки відділяють нас від найкровопролитнішої в історії людства війни. Через кілька десятиліть не залишиться в живих жодного свідка тих років — ветерани, на жаль, не вічні. Час невблаганний навіть до пам’ятників, що покликані служити нам постійним нагадуванням про жахи війни. Багато з них, з причини відсутності систематичного догляду, перебувають у незадовільному стані і потребують термінової реставрації. На жаль, таких занедбаних, недоглянутих пам’ятників і могил в Україні безліч. І це — німий докір усім нам, що родились за мирних часів.

Пам’ять про загиблих і вдячність тим, що вижили — такий лейтмотив однієї з програм Міжнародного благодійного фонду Олександра Фельдмана. Вона стартувала два роки тому з метою привернути увагу суспільства до місць масового поховання мирних громадян різних національностей — жертв фашизму. У її рамках, зокрема, здійснюється пошук невідомих і ідентифікація безіменних поховань, благоустрій, утримання й забезпечення їх збереження, реставрація існуючих і зведення нових меморіалів, пам’ятників і пам’ятних знаків. До того ж Фонд Олександра Фельдмана взаємодіє з іншими громадськими організаціями і місцевою владою, музейними й архівними працівниками, ученими-істориками, залучає студентів і школярів.

Програма «Пам’ять і вдячність» — всеукраїнська за своїм масштабом. За час її існування було відремонтовано чи встановлено пам’ятники в місцях масової загибелі людей, що розташовані на території десяти областей України: Київської, Чернігівської, Хмельницької, Волинської, Житомирської, Івано-Франківської, Вінницької, Одеської, Черкаської і Харківської. Крім того, у п’яти областях також доглядають за могилами і цвинтарями.

У нинішньому році Фонд Олександра Фельдмана прийняв рішення про розширення програми «Пам’ять і вдячність». У ній з’явився новий напрям —відновлення військових поховань і пам’ятників воїнам Великої Вітчизняної. У переддень 62-ї річниці Великої Перемоги в рамках програми почалася довгострокова акція на Харківщині. До 9 Травня упорядкували меморіал, братську могилу і два поховання в Зміївському районі, реставрували пам’ятники і надгробки на солдатських могилах у Шевченківському і Первомайському районах, установили меморіальну дошку Герою Радянського Союзу Ф. Яровому в селі Феськи Золочівського району, а також перепоховали останки воїнів, знайдені пошуковими групами в селі Заводи Ізюмського району.

Допомогу організаторам акції у пошуку поховань, відновленні зруйнованих і зведенні нових пам’ятників надають місцеві організації Блоку Юлії Тимошенко і ветеранські організації. До осені планується провести відбудовні роботи також у Лозівському, Барвінківському, Чугуївському, Великобурлуцькому і Печенізькому районах Харківщини — загалом 20 пам’ятників і поховань, на що ініціатор акції виділяє більш як чверть мільйона гривень. Однак, на думку голови фонду, народного депутата України Олександра Фельдмана, в області є не менше двохсот занедбаних пам’ятників і братських могил, не кажучи вже про безіменні і просто невідомі військові поховання.

«На найближчі три роки ми запланували великий обсяг робіт, і його буде виконано, — каже Олександр Фельдман. — Але це мінімум, чим ми можемо віддячити солдатам великої війни, що віддали своє життя для перемоги над фашизмом. Наш борг перед ними вимагає хоча б елементарної поваги до місць, де спочивають їхні останки».

Удавати, начебто немає безхазяйних пам’ятників і безіменних могил, згадувати про війну лише на свята — нечесно не тільки стосовно пам’яті загиблих, а й стосовно ветеранів, що живуть нині, наголосив народний депутат.

На знімку: пам’ятник, реставрований у селі Лиман на Харківщині.

Фото прес-служби депутата.