Відкриваючи засідання Політичного комітету ПАРЄ, в. о. голови комітету Тадеуш Івінський (Польща) наголосив: ПАРЄ ніколи не втручається у конфлікти в інших державах і не займає позицію однієї з сторін. «Ми хочемо збалансовано прислухатися до всіх сторін, — сказав Т. Івінський. — Ми не приїхали приймати рішення щодо дострокових парламентських виборів в Україні. Ми схвалимо будь-які результати виборів, якщо вони будуть чесними і прозорими».

Президент ПАРЄ Рене ван дер Лінден зауважив: місія Ради Європи — поговорити з усіма сторонами конфлікту, тому під час його нинішнього візиту в Україну заплановано зустрічі з керівниками усіх гілок влади — Президентом, Прем’єр-міністром, Головою Верховної Ради і лідерами політичних сил. «Ми не ставатимемо на жодну сторону конфлікту, ми хочемо утверджувати основоположні європейські принципи та цінності», — сказав Президент ПАРЄ, наголосивши, що будь-які політичні суперечності треба вирішувати у конституційно-легітимний мирний спосіб. Президент ПАРЄ привітав домовленості, яких уже досягнуто між Президентом України та Прем’єр-міністром, і висловив сподівання, що у розв’язання політичного конфлікту в Україні не втручатимуться силові та військові структури.

***

На зустрічі президента ПАРЄ Рене ван дер Ліндена з постійною делегацією Верховної Ради в асамблеї були присутні представники всіх депутатських фракцій, зокрема й опозиційних, котрі нині не беруть участі в роботі парламенту.

Представник фракції БЮТ Григорій Немиря зауважив, що, на думку опозиції, резолюція ПАРЄ про ситуацію в Україні сприяє пошукові компромісу для виходу із політичної кризи. За його словами, опозиція вважає, що для виходу із конфлікту треба спиратися на три головні чинники. Погодитися, що дострокові вибори є політичною складовою компромісу. Внести зміни до чинного законодавства із процедури дострокових виборів для забезпечення рівних можливостей всіх політичних сил. А також унеможливити повторення такої кризи в майбутньому — для чого після виборів потрібно буде внести відповідні зміни до Конституції. Члени парламентської делегації від опозиції заявили, що для внесення відповідних змін до виборчого законодавства, які гарантували б проведення чесних і демократичних виборів, опозиція готова повернутися до Верховної Ради і проголосувати за ці зміни.

Однак лідерка парламентської коаліції Раїса Богатирьова заявила: коаліція не бачить сьогодні бажання з боку Президента і опозиції вирішити ситуацію у конституційний спосіб. Підтвердженням цього, за її словами, є небажання опозиції схвалити зміни до закону про імперативний мандат, закон про формування реєстру виборців тощо. Р. Богатирьова наголосила, що коаліція згодна на проведення дострокових виборів лише на основі Конституції та законів, бажано, спираючись на рішення КС. «А якщо Президент і надалі руйнуватиме роботу КС, треба віднайти механізм для внесення таких змін до Конституції, які унеможливили б проведення нечесних виборів», — сказала лідерка коаліції.

У свою чергу, президент ПАРЄ Рене ван дер Лінден підкреслив, що значним кроком уперед є те, що політичний конфлікт в Україні не перейшов на вулицю. Знайти вихід із політичної кризи, визначитися з потребою проведення дочасних виборів та їх датою мають усі сторони політичного конфлікту. А мета ПАРЄ — допомагати всіма можливими методами й інструментами.