У Пруті вимирає риба

Мертві карасі й коропи, купи сміття, труби, з яких до річки виливається все що завгодно, — такий пейзаж Пруту. Маленька річка Рокитнянка, яка обминає центр міста Новоселиці Чернівецької області і впадає у Прут, перетворилася на каналізаційний колектор. Уже 15 років у райцентрі не працюють очисні споруди. Тим часом усі відходи життєдіяльності міста, зливні води потужних харчопереробних підприємств, лікарні, шкіл потрапляють у річку. За словами інспектора державної екологічної інспекції у Чернівецькій області Степана Онищука, дійових важелів впливу на порушників законодавства нема. Щороку в держбюджеті передбачають кошти на добудову очисних споруд. Проте район їх не отримує. Найбільшу небезпеку становлять навіть не стічні води підприємств. Фактично без жодної очистки до річки потрапляють фекальні води, зокрема з інфекційного відділення райлікарні. Це загрожує епідеміями.

Заступник начальника Державної інспекції з охорони, відтворення водних живих ресурсів і регулювання рибальства Ігор Крисько щиро здивувався повідомленню про те, що в річці Прут вимирає риба, і пообіцяв виїхати для перевірки. А от новоселицькі рибалки стверджують, що іноді мертву рибу несе течією сотнями.

Створюють лісопожежні станції

Колись на території Чернівецької області працювало близько ста лісопожежних станцій. Нині їх залишилося десять. Для гірської Путильщини, де лісова галузь забезпечує 97 відсотків надходжень до районного бюджету, а торішня пожежа у Вижницькому районі створила серйозну загрозу збереженню лісового фонду, це особливо актуально.

Нову лісопожежну станцію зведено на території Селятинського лісництва. Заплановано збудувати ще чотири станції. Пожежні бригади забезпечать безпеку не лише лісових масивів, а й прилеглих населених пунктів.

Тютюнові гарбузи

Співробітникові пункту пропуску «Порубне» (Чернівецька область) громадянин України К. подав товаросупровідні документи на «насіння гарбузове продовольче». Під час огляду під мішками з насінням у вантажному відсіку автомобіля та причепі виявлено 420 ящиків цигарок «Ronson». Згідно з актом попередньої оцінки вартість цигарок — 252 000 гривень. Порушено кримінальну справу. Долю тютюнових гарбузів вирішить суд.