Минулого тижня ціни на бензин безжалісно повзли вгору. Якщо у понеділок автолюбителів приголомшила цифра 4,25 гривні — вартість одного літра бензину марки А-95 на АЗС, то вже під вихідні добила інша — 4,40. І це ще не межа, стверджують оператори ринку.

Причина? Тривіальна. Подорожчання нафти на світовому ринку і весняно-польові роботи у країні. А як же підписаний торік між Кабміном і нафтотрейдерами меморандум із стабілізації цін на ринку нафтопродуктів? А широко розрекламована розроблена урядом формула вартості пального? Вони є. На папері. Але ціни на бензин залежать не від них, а від світових котирувань. До того ж ми проголосили курс на євроінтеграцію, то треба бути готовим до європейських цін та зарплат. На практиці у реальному житті ціни виявилися прудкішими, аніж зарплати. Нагадаю: в Європі вартість літра високооктанового бензину 1—1,2 євро. Але оскільки той бензин, який експлуатується у нас, за якістю не дотягує до західних стандартів, то він і дешевий. Поки що...

Зросла до позахмарних висот і вартість землі. Особливо у 30-кілометровій зоні довкола столиці. Бажання багатих людей переселитися із комфортабельної, але все-таки міської квартири, у комфортабельний з ще більшими, ніж квартира, зручностями маєток, невпинно зростає. Динаміка цін вражає. У різних компаній різні дані. Але всі вони сходяться в одному — ціни позахмарні. Приміром, минулого тижня ціна за сотку землі під забудову в пристоличних регіонах коливалася від 4 тисяч до 10—17 тисяч доларів (престижний обухівський напрямок). На ціну впливає не так розмір шматка землі, як віддаленість від міста, якість під’їзної дороги, енергозабезпеченість — наявність газової труби та лінії електромережі. Не останню роль відіграє наявність лісу, озера, річки.

Ті, хто побудував свій бізнес на перепродажі землі, планують у найближчі два-три роки активно освоювати 50—70-кілометрову пристоличну зону. Де, на думку експертів, ціни поки що занижені, але через рік-два вони зростуть на 20—40 відсотків, а то й удвічі.

Отож у першій половині травня спрацьовує гасло: землю довкола Києва багатим для спорудження маєтків, а бідним — чужу квартиру в оренду. Бо сьогодні люди з невисокими доходами віддають перевагу оренді житла, а не придбанню квартири у кредит. Вартість оренди однокімнатної квартири вдвічі-втричі менша за суму щомісячних платежів за кредит. А бази київських агентств нерухомості сьогодні переповнені пропозиціями із довгострокової оренди. Власники квартир майже на чверть знизили ціни.

Травневе зникнення орендарів з ринку нерухомості спеціалісти пов’язують з політичною кризою та великою кількість свят у квітні-травні. Ті, хто вже з весною планував приїхати на заробітки до столиці, поки що зволікають через політичну нестабільність, інші — відходять від свят і активізуються лише тепер.

Але через тиждень-два міграція із провінції у столицю зросте за рахунок будівельників і бізнесменів із регіонів, які вже переконалися, що мітингувальники-заробітчани на майдані Незалежності аж ніяк не впливають на їхній заробіток. Затим додадуться абітурієнти. Тож у липні-серпні орендна плата повернеться на попередній рівень, а до кінця року навіть зросте на 5—10 відсотків.

Наочний приклад. Учора вранці з 6-ї до 7-ї години на трасі від Білої Церкви до Києва, прямуючи на роботу, обігнав цілу вервечку — з десяток великотоннажних машин, що везли на Київ цеглу. За будматеріалами потягнуться до столиці і будівельники.

І насамкінець про тривожне. Щодня нас меншає майже на тисячу чоловік. За повідомленням Державного комітету статистики, у березні чисельність населення України зменшилася на 0,06 відсотка, або на 30 тисяч, порівняно з лютим. І на 1 квітня становила 46 мільйонів 560 тисяч. Загалом торік населення нашої держави зменшилось на 0,6 відсотка, або на 283,5 тисячі осіб. А колись нас було 50 мільйонів. Зовсім недавно...