Футбол. Чемпіонат країни. Вища ліга. 27-й тур. 19—20 травня.

«Карпати» — «Шахтар». 0:0. 28 180 глядачів. Вилучено Вукича («Шахтар», 48, за удар суперника по ногах після зупинки гри); Батисту («Карпати», 65, два попередження).

«Карпати»: Тлумак, Федорів, Іщенко, Пшеничних, Петрівський, Ткачук (Худоб`як, 62), Сучков (Лапко, 76), Кобін, Годвін, Батиста, 11, Ковель. Тренер — Юрій Дячук-Ставицький.

«Шахтар»: Шуст, Срна, Чигринський, Кучер, Рац (Шевчук, 76), Левандовський, Матузалем, Фернандіньйо, Вукич, Бєлік (Брандау, 46), Адріано (Маріка, 46). Тренер — Мірча Луческу.

«Кривбас» — «Таврія». 0:0. 2 500.

«Динамо» — «Харків». 2:0. 8 500. Голи: Клебер, 25, Корреа, 36.

«Металіст» — «Іллічівець». 2:0. 20 000. Антонов, 6, Бабич, 14.

«Металург» (Запоріжжя) — «Дніпро». 1:1. 11 000. Сілюк, 30 — Русол, 85.

«Зоря» — «Ворскла». 0:0. 17 000.

«Чорноморець» — «Сталь». 3:0. 6 000. Венглинський, 21, 44, Полтавець, 66.

«Металург» (Донецьк) — «Арсенал». 2:1. 1 500. Прийомов, 70, Мендоса, 75 — Мізін, 80.

«Ще після матчу з «Харковом» я казав, що чемпіонат уже закінчився. Тепер для мене важливі два матчі з «Динамо», щоби на власні очі подивитись, хто з нас сильніший. Я тішуся, що в нас немає дискваліфікованих, і до цих поєдинків ми підійшли найкращим складом. Перемагаючи в чемпіонаті, наші суперники, звичайно, повинні перемогти «Шахтар». Якщо цього не станеться, тоді, зрозуміло, згадається вилучення Чигринського у матчі першого кола, що вплинуло на увесь подальший хід чемпіонату», — це слова наставника «Шахтаря» після зустрічі у Львові.

Досить дивні міркування. З другого боку, зовсім не важко зрозуміти психологічний стан фахівця, котрий вкладає душу, талант, здоров’я в конкретну справу. А тут усе летить шкереберть. Прикро, але таке життя. Отож по-людськи не судитимемо надто суворо пана Луческу за вияв емоцій.

І, либонь, як наслідок такого стану те, що він зосереджує увагу на донецькому матчі (23 травня) та фіналі Кубка, котрі, на його думку, мають дати відповідь на запитання: хто сильніший? Однак спробуємо делікатно пояснити шановному тренерові, що визначення найсильнішої команди країни відбувається не в одному матчі в Донецьку. Золоті претензії потрібно доводити протягом усього турніру, а не лише в очних зустрічах з «Шахтарем» чи «Динамо». Адже можна навіть двічі обіграти суперника, але втратити очки в поєдинках із рештою клубів і пролетіти повз олімп.

Між іншим, «Динамо» в активі вже має перемоги над «Шахтарем» в поєдинку за Суперкубок і в зустрічі першого кола. І навіть можлива поразка в завтрашньому матчі в Донецьку ніяк не применшить вагу чемпіонського титулу динамівців, до здобуття якого вони дуже близькі.

А от «Карпати», як і обіцяли їхні керівники, влаштували нелегке життя поки ще чемпіонові країни. Лише під завісу зустрічі гості мали кілька нагод забити. Зокрема, дуже складний удар Брандау головою зблизька під поперечку відбив Андрій Тлумак.

У першій половині львів’яни мали навіть більше небезпечних моментів. Але вони не призвели до результату, бо атака «Карпат» у завершальній стадії давала збої. В окремих епізодах «Шахтар» рятував Богдан Шуст. Початок другого тайму засмутив і «гірників», і їхніх прихильників, бо через порушення з поля вилучили Звонімира Вукича.

Утім, чисельна перевага «Карпат» тривала лише 17 хвилин. Адже і їхні лави порідшали. Другу жовту картку отримав Батиста і попрямував до роздягальні. Цікаво, що і в скороченому складі «Шахтар» не мав жодної переваги над господарями. Мало того, «Карпати» в бажанні атакувати не поступалися опонентам.

Динамівці, виходячи на свій домашній матч проти «Харкова», знали результат львівської зустрічі. Але та звістка їх не розслабила. І вони без особливих зусиль переграли суперника.

Цей тур приніс велику радість прихильникам харківського «Металіста». Їхній улюблений клуб, перемігши маріупольців, достроково забезпечив собі щонайменше бронзові медалі. З чим щиро вітаємо команду, її тренера Мирона Маркевича і весь футбольний Харків! Попереду в нього європейські переживання.

На знімку: епізод зустрічі у Львові.

Фото з сайтів ФК «Шахтар» та ФК «Динамо».