Вечірнє засідання 3 червня

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті. Як зазначив народний депутат Микола Рудьковський, під час доопрацювання цього документа робоча група дійшла згоди про те, що впродовж терміну дії закону не може бути примусово стягнуто або відчужене без згоди власника нерухоме майно, яке вважається предметом застави та/або предметом іпотеки, якщо таке майно виступає як забезпечення зобов’язань громадянина України, позичальника або майнового поручителя, за споживчими кредитами, наданими в іноземній валюті.

«Таке нерухоме житлове майно у разі прийняття його в експлуатацію має бути основним місцем проживання позичальника або майнового поручителя, а якщо воно є об’єктом незавершеного будівництва, то у власності позичальника або майнового поручителя не має бути іншого нерухомого житлового майна», — повідомив народний депутат. До того ж під дію цього закону підпадатимуть квартири площею до 140 квадратних метрів та житлові будинки площею до 250 квадратних метрів.

Стосовно подальших кроків із врегулювання проблеми валютних кредитів, то одним з варіантів є переведення непогашеної заборгованості в гривню. «Ми дійшли консенсусу, щоб зараз ухвалити закон про мораторій, бо колекторські компанії фактично забирають майно у громадян. А впродовж двох тижнів за участі Національного банку та Мінфіну буде доопрацьовано законопроект про переведення валютних кредитів у національну валюту, також буде запропонована реструктуризація», — поінформував М. Рудьковський.

Під час обговорення народний депутат Володимир Ар’єв («Батьківщина») запропонував включити до законопроекту норму, яка забороняла б банкам в односторонньому порядку збільшувати відсоткові ставки за валютними кредитами, а Олександр Мирний зазначив, що «Свобода» наполягає на тому, щоб люди, які отримали валютні кредити, повертали їх у національній валюті за курсом, який був на момент отримання кредиту. «А різницю ми маємо забезпечити за рахунок резервів Національного банку та за рахунок втрат комерційних банків», — наголосив він.

Однак народний депутат Віктор Пинзеник («УДАР») закликав колег не забувати, що банк — це лише посередник між власниками і отримувачами грошей. «На початок травня українські банки видали кредитів на трильйон гривень. Що було ресурсом для тих кредитів? Дехто вважає, що самі банки. Це неправда, бо капітал банків лише 180 мільярдів гривень, а решта -депозити», — сказав він та зауважив, що поряд з протестувальниками, які вимагають вирішити проблему валютних кредитів, стоять вкладники банку «Форум», яким не повернули їхні вклади. «У якому випадку банки не повертають вклади? Не повертають тоді, коли не повертають кредити», — сказав В. Пинзеник.

Ще палкішою була дискусія стосовно того, на які категорії громадян не має поширюватися цей закон.

«Суть закону в тому, щоб захистити малозахищені категорії громадян», — заявив народний депутат Олег Ляшко та запропонував записати, що під дію цього закону не підпадають прокурори, судді, державні чиновники, народні депутати, бо «це не ті категорії громадян, які треба захищати».

Зрештою, закон про мораторій на відчуження житла (з поправкою про те, що він поширюється на деякі категорії громадян), було ухвалено в цілому. «За» проголосував 241 народний депутат.

В цілому ухвалено й проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо забезпечення безпечної експлуатації сільськогосподарської техніки), яким скасовується обов’язковий технічний огляд сільгосптехніки.

У першому читанні схвалено проект закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення у сфері дозвільної системи (щодо відповідальності власників пристроїв вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії за недотримання встановлених законодавством правил та порядку).

Насамкінець парламентарії обговорили проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони іноземцям та особам без громадянства брати участь у політичній діяльності на території України. Автор законопроекту Олег Ляшко зазначив, що сьогодні ми є свідками того, як іноземці приїжджають на територію нашої країни та беруть участь у несанкціонованих акціях і захопленні державних будівель. «Якби цей закон було прийнято раніше, то й війни не було б», — сказав він. Задля припинення експорту тероризму та політичного екстремізму до нашої країни таким особам пропонується забороняти в’їзд терміном до 10 років.