Як заступник голови регламентного комітету Верховної Ради України, хочу поінформувати громадськість і розповісти на конкретних прикладах про цинізм і нахабство тих, хто штучно створив у країні політичну кризу. Цю кризу вони зробили заради того, щоб будь-що встановити цілковиту, безконтрольну владу над країною, хоча ще менше року тому вони її практично мали, але через жадібність буквально побилися між собою за портфелі, звинувативши одне одного в корупції.

Зазначу, що й сьогодні так звані опозиціонери мають половину комітетів, а також посаду заступника Голови Верховної Ради України. Крім того, опозиція контролює усю вертикаль виконавчої влади, бо її представники очолюють усі, підкреслюю, всі обласні та 92 відсотки районних державних адміністрацій.

Опозиція практично цілком підім’яла під себе третю незалежну галузь державної влади — судову, починаючи з Конституційного Суду. І ніхто вже не дивується, коли гарант забезпечення дотримання законів і Конституції України вкотре демонструє, що закони і Конституцію можна безкарно порушувати. Це дуже небезпечне для нашої країни явище.

Дві опозиційні парламентські фракції також цинічно і зухвало на словах борються з так званими депутатськими «пільгами», а на ділі, навпаки, є найактивнішими їх користувачами. У листі лідера БЮТ Юлії Тимошенко від 13 жовтня 2006 року на ім’я Голови Верховної Ради Олександра Мороза говориться: «Як вам добре відомо, наша фракція у Верховній Раді України залишається найбільш послідовним прихильником ліквідації усіляких пільг, якими свого часу збанкрутіле чиновництво відгородилось від зубожілого українського народу».

Дуже зворушливо... А тепер подивимось, як фракції БЮТ і «Наша Україна» борються проти цих самих пільг. Документ номер один: Закон «Про безплатне медичне обслуговування та забезпечення депутатів путівками і на лікування». Фракція БЮТ і особисто Тимошенко голосують «за».

Документ другий: Закон «Про встановлення пенсії народному депутату в розмірі 80 відсотків від зарплати». Його співавтор із фракції «Наша Україна» Кульчинський. Фракція БЮТ і «Наша Україна», відповідно, голосують «за».

Документ третій: Закон «Про виділення народним депутатам житла або грошової компенсації на придбання житла в Києві», співавтор цього закону — перший заступник голови фракції БЮТ О. Турчинов. Фракція БЮТ, звісно, голосує «за».

Я навів ці приклади, сподіваючись, що хоч після цього виборці будуть думати і зроблять правильні висновки.

Ще один приклад. В інтерв’ю агентству Ассошіейтед Пресс 13 вересня 2005 р. Президент Віктор Ющенко заявив, що екс-прем’єр Тимошенко зловживала владою в особистих інтересах. За його словами, Юлія Володимирівна використовувала свою посаду, щоб списати борги компанії «Єдині енергетичні системи» у розмірі 5 млрд. гривень (більш як 1 млрд. доларів), що були накопичені в 1995—1997 роках, коли Тимошенко очолювала ЄЕС України. (2005. «Новий регіон»)

Після цього відкритого викриття глава держави нічого не робить, щоб мільярди гривень повернути державі.

Уже після того, як фракція БЮТ залишила зал і перестала брати участь у пленарних засіданнях Верховної Ради, голова регламентного комітету Олександр Єфремов направив лист на ім’я лідера БЮТ: «Шановна Юліє Володимирівно! Засоби масової інформації повідомили про те, що відповідно до пункту шостого статті 81-ї Конституції України достроково припинено повноваження народних депутатів очолюваної вами фракції. У зв’язку з тим, що питання статусу нардепа України та забезпечення діяльності Верховної Ради належить до предмета нашого комітету, просимо надіслати до комітету відповідні документи».

4 травня надійшла відповідь від заступника голови фракції Олександра Турчинова, в якій зазначено: «На Ваш лист № 06-21/7-328 від 24 квітня 2007 року повідомляємо, що 106 народних депутатів України членів фракції «БЮТ» власноруч написали заяви про вихід з фракції з метою припинення депутатських повноважень відповідно до вимог Конституції України. Заяви депутатів про вихід з фракції БЮТ буде надіслано до апарату Верховної Ради України після прийняття ЦВК рішення щодо виключення всіх кандидатів у народні депутати зі списку БЮТ. Відповідні документи надані до ЦВК».

Як ви знаєте, 30 квітня Центральна виборча комісія справді задовольнила прохання народних депутатів від БЮТ і фракції «Наша Україна». Мало того, фракція «Наша Україна» домоглася через суд, щоб їх виключили зі списків народних депутатів. Вони всі заявили, що визнають указ Президента про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України. Навіть через суд цього домагалися і домоглися. Але при цьому окремі з них депутати: С. Бичков («Наша Україна»), В. Камчатний, В. Корж, М. Томенко (БЮТ), не беручи участі в роботі сесії, роботі комітетів, за квітень повністю одержали зарплату, в повному обсязі.

Щодо так званих депутатських виплат, а це вже точно пільга, то за квітень місяць із фракції «Наша Україна» їх одержали 66 депутатів; із фракції БЮТ — 105 депутатів, у тому числі Тимошенко, Шкіль, Яворівський, Ляшко, Немиря, Полохало, Портнов, Курпіль, Жеваго, Білорус, Боднар, Бондаренко, Волинець, Губський, Денисова, Сенченко та багато інших.

Сьогодні 31 депутат із фракції БЮТ і вісім депутатів з «Нашої України» проживають у готелі «Київ», а депутат Ружицький (фракція «Наша Україна»), котрий отримав квартиру ще в минулому скликанні, не звільняє номер готелю, за що Верховна Рада вже заплатила більш як 100 тисяч гривень, і сьогодні борг становить близько 30 тисяч гривень. Керівництво готелю звернулося до комітету з проханням вплинути на такого депутата. Ми змушені були прийняти рішення — порадити керівництву готелю звернутися до суду і через суд стягнути ці гроші.

Наведу ще один приклад. За проживання в готелі «Київ» народних депутатів А. Сенченка і Л. Денисової за період з 25 травня 2006 року по 1 травня 2007 року Верховною Радою України сплачено 221 тисячу гривень. А тепер уявіть собі суму, сплачену за проживання інших 37 депутатів із фракцій БЮТ і «Нашої України», які не беруть участі в роботі Верховної Ради і скрізь доводять, що парламент нелегітимний. То чому ви мешкаєте в готелі не за власні гроші, а за рахунок платників податків?!

Крім того, станом на 15 травня одержали квартири за рахунок Верховної Ради України депутати від фракції БЮТ: Буджерак, Забзалюк, Камчатний, Мостіпан, Рибаков, Скубенко.

Також отримали компенсацію від 300 до 500 тисяч гривень на придбання житла в місті Києві члени фракції БЮТ і «Нашої України»: Горошкевич, Зейналов, Князевич, Марущенко, Стасів. Крім того, бютівці та нашоукраїнці повною мірою використовують автомобілі, закріплені за цими фракціями. Це тисячі наїжджених кілометрів і десятки тисяч гривень, оплачених платниками податків...

У повному обсязі використовують автомашини і керівники парламентських комітетів, члени цих фракцій — Прокопович, Мартиненко, Сербін, Кальченко, Яворівський, Шевченко. І це в той час, коли вони роботу комітетів не організовують, не беруть участі в їх роботі та роботі Верховної Ради.

Цікаві факти щодо «авіаподорожей» депутатів із фракції БЮТ. Ось простий приклад. Я літаю з Києва в Крим по 500 гривень за авіаквиток. Поруч зі мною летять також депутати з Криму від фракції БЮТ Сенченко і Денисова. У них вартість квитка в один кінець 1280 гривень. Причина зрозуміла: вони обов’язково літають у бізнес-класі. Це приклад, як колеги з фракції БЮТ борються з «пільгами», і яскравий приклад їхнього нахабства, лицемірства і фарисейства.

На мій погляд, доти, доки депутати від опозиції не братимуть участі в роботі Верховної Ради, вважаючи себе не депутатами, і в той же час зухвало і цинічно граючи на почуттях виборців, вони не мають ні морального, ні юридичного права йти в касу, замовляти машину, проживати в готелі й літати літаками або їздити потягами за рахунок коштів виборців.