Ранкове засідання 18 травня

Верховна Рада не допустить прийняття законів, які обмежують права вагітних жінок. У цьому переконаний Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк. «Шановні жінки, народжуйте дітей і не переживайте», — заспокоїв він майбутніх мам, коментуючи ініціативу одного з міністрів переглянути норму Трудового кодексу, згідно з якою роботодавець матиме право звільняти з роботи вагітну жінку за порушення трудового законодавства. «Не міністри змінюють закони, — нагадав перший заступник глави парламенту, — а Верховна Рада».

Відставка Голови Конституційного Суду Івана Домбровського, наголошували народні депутати під час «ранкової розминки», була прогнозованою. Оскільки, за словами соціаліста Олександра Баранівського, «витримати моральні і психологічні тортури з боку секретаріату Президента й опозиції було доволі складно». Вперше за роки незалежності судова гілка влади намагається вибороти свою незалежність, зазначав народний депутат і додав: незалежно від того, що говорять про Конституційний Суд, усі його рішення легітимні та обов’язкові для виконання.

Шантаж і тиск на Конституційний Суд, переконаний комуніст Петро Цибенко, відбувається в умовах подвійних стандартів і подвійної моралі, які демонструє глава держави.

В Україні назріла необхідність ухвалити постанову про припинення повноважень п’яти суддів Конституційного Суду в зв’язку з порушенням присяги, заявив Ігор Зварич.

Те, що парламент п’ятого скликання легітимний, — довели журналісти, заявила Ганна Герман. І подякувала представникам мас-медіа за те, що залишалися з депутатами в сесійній залі. Вітаючи співвітчизників із Днем Європи, народний депутат наголошувала, що мета України — амбітна. «Я вірю в компроміс і об’єднання. Я вірю в те, що політичні сили об’єднає спільне прагнення йти разом до європейського дому», — додала народний депутат.

Після цього парламентарії розглянули три закони, два з яких було відхилено. Законопроект про спеціальні засоби оборони по своїй суті вніс би у правове поле України юридичне тлумачення спеціальних засобів оборони. Норми документа спрямовані насамперед на захист життя, здоров’я громадян, їхньої власності, запобігання незаконному розповсюдженню спеціальних засобів оборони, зміцнення міжнародного співробітництва в цих питаннях. З розгляду було знято і законопроект «Про захист персональних даних» з пропозиціями Президента.

Народні депутати в першому читанні ухвалили зміни до деяких законодавчих актів України (стосовно лізингу). Законопроектом пропонується внести низку змін до Цивільного та Господарського кодексів, Кодексу торговельного мореплавства України та Законів України «Про фінансовий лізинг», «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень», «Про банки і банківську діяльність», «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» з метою забезпечення єдиного підходу до регулювання лізингових відносин та створення необхідних передумов для розширення можливостей використання операцій лізингу для оновлення основних фондів.

На початку ранкового засідання парламентарії привітали з днем народження Наталю Королевську (на знімку).