Наука потребує не лише коштів, а й відповідної уваги з боку керівників вузів. І там, де вона належна, — результати свідчать самі за себе.

У цьому зайвий раз переконуєшся, ознайомившись з науковою діяльністю окремих навчальних закладів.

Київський національний університет технологій та дизайну

Тут розроблено й успішно реалізується програма «Наука». Її мета — формування, накопичення та використання знань у процесі підготовки студентів; впровадження ноу-хау через випускників у суспільну й економічну сфери; кадрове супроводження функціонування та інноваційного розвитку університету й соціально орієнтованої ринкової економіки країни.

Чималу роль в КНУТД відіграє творчість студентів. Вони беруть участь у науково-дослідній роботі, у виконанні завдань за грантами, у наукових конференціях, конкурсах, олімпіадах, а також у винахідницькій діяльності. Ефективно діє система заохочення. Щороку преміюють сотні переможців науково-творчих заходів.

— Крім того, щорічно виділяється 42 тисячі гривень для проведення на базі університету Міжнародного конкурсу «Печерські каштани», Всеукраїнської конференції молодих учених і студентів та двох всеукраїнських олімпіад, — розповідає ректор університету Олег Волков. — Із 6600 студентів стаціонару різними формами пошукової діяльності охоплено понад 50 відсотків. Щороку близько двох десятків хлопців та дівчат після закінчення вузу продовжують навчання в аспірантурі.

Проводиться у нас і конкурс дипломних робіт науково-дослідного характеру, який визначає кращих магістрів та спеціалістів. Частина їх використовується в навчальному процесі, частину рекомендовано впровадити на виробництві.

Донбаська національна академія будівництва та архітектури

Прикладом інтеграції науки, освіти і виробництва є плідне функціонування в академії науково-навчально-виробничого центру «КНАУФ-ДонНАБА» протягом останніх років. Успішно реалізується основне завдання центру, а саме: створення та спільна розробка з фахівцями відомої в галузі будівельних матеріалів і технологій фірми «КНАУФ» нових конструкцій і технологій, розробка нормативних документів. Практично освоюються новітні технології та обладнання студентами академії, готуються фахівці на замовлення підприємств. Наприклад, на замовлення департаменту професійно-технічної освіти МОНУ підготовлено 70 спеціалістів для всіх регіонів України, підвищено кваліфікацію понад 200 фахівців.

За результатами наукової діяльності працівники академії опублікували 1350 наукових та науково-методичних робіт, з яких: 14 — наукові монографії, 17 — навчальні посібники з грифом Міністерства освіти і науки, 102 — наукові статті у спеціалізованих міжнародно визнаних журналах, 177 — наукові праці.

Важливим професійним та науковим здобутком ДонНАБА стало її прийняття до Європейської асоціації будівельних факультетів і установ, членами якої є 44 провідні університети будівельного напряму із 21 європейської країни. На виставках в Китаї, Індії було представлено найкращі розробки вчених академії. Укладено договори про науково-технічне співробітництво.

Академія співпрацює з 13 країнами в рамках 34 укладених договорів.