Модельне законодавство і можливості його практичного застосування національними парламентами обговорили учасники міжнародної науково-практичної конференції, яка відбулася у Верховній Раді. Ініціаторами зібрання, в якому взяли участь парламентарії держав СНД, науковці та експерти, виступили Міжпарламентська асамблея держав-учасниць СНД та Інститут законодавства Верховної Ради.

У вступному слові глава українського парламенту Олександр Мороз наголосив, що тема модельного законодавства важлива з точки зору налагодження стосунків між самостійними державами, їхніми політичними та юридичними колами. І практика використання розроблених раніше модельних проектів довела їх ефективність. Характеризуючи сучасну політичну ситуацію в Україні, Олександр Мороз заявив, що сьогодні триває «політична боротьба за владу, але форма цієї боротьби — це боротьба з Конституцією». В цьому Голова Верховної Ради вбачає «велику загрозу правовій і політичній системі держави». За його словами, позиція коаліції така: «Ми не можемо допустити жодних політичних акцій, кроків, які виходять за межі Конституції. Інакше не буде жодної перспективи в усіх напрямах розвитку держави».

О. Мороз вкотре висловив думку щодо неконституційності президентського указу про розпуск Верховної Ради, наголосивши, що дострокове припинення повноважень парламенту не означає припинення його роботи, бо за Конституцією парламент діє до складання присяги новообраними народними депутатами нового скликання. «Парламент повинен працювати безперервно», — сказав Голова Верховної Ради. Він поінформував колег-парламентаріїв із МПА СНД, що нині тривають переговори між Президентом України та Прем’єр-міністром і, за словами О. Мороза, обговорюються питання про можливість проведення дочасних виборів лише восени, не раніше листопада. Щоправда, глава парламенту досі переконаний, що до того часу все може владнатися, заспокоїтися, і виборів взагалі не буде.

Генеральний секретар ради МПА СНД Михайло Кротов (Росія) зазначив, що модельні закони асамблеї мають рекомендаційний характер і лягають в основу національних законодавств. Приміром, прийнятий у 1994—1995 роках модельний цивільний кодекс згодом ліг в основу національних цивільних кодексів Азербайджану, Вірменії, Білорусі, Казахстану, Киргизстану, Молдови, Росії, Таджикистану та Узбекистану. А після приєднання 1999 року до МПА СНД Верховної Ради України законотворча діяльність асамблеї активізувалася, і ухвалений Україною Цивільний кодекс також багато в чому базується на модельному проекті. Загалом за 15 років діяльності МПА СНД прийнято 204 модельні закони та кодекси, які охоплюють різні сторони суспільного життя, а у їхній розробці брали участь парламентарії усіх країн асамблеї. До того ж, наголосив М. Кротов, модельні закони, що їх приймає МПА, використовуються державами-учасницями СНД не лише для гармонізації національних законодавств, а й для приведення їх у відповідність до міжнародних стандартів.

За підсумками міжнародної науково-практичної конференції ухвалили рекомендації до парламентів —учасників МПА СНД, у яких, зокрема, йдеться, що модельна законотворчість асамблеї не лише зближає законодавство країн співдружності, а й гармонізує його з європейським законодавством. Учасники конференції вважають пріоритетами у модельній законотворчості розвиток об’єднувальних тенденцій у сферах економіки, екології і природокористування, безпеки, соціально-правової і гуманітарної співпраці, науки, освіти, культури, спорту, формування єдиного інформаційного простору тощо.

А 31 травня — 3 червня у Таврійському палаці Санкт-Петербурга відбудеться урочисте відзначення 15-річчя МПА СНД. Як повідомив Генеральний секретар Ради МПА Михайло Кротов, на цей ювілей прибудуть парламентські делегації усіх країн, що входять до МПА, на чолі з главами парламентів, а також близько 150 зарубіжних парламентаріїв, керівництво Парламентської асамблеї Ради Європи. У рамках цього заходу планується спільне засідання МПА СНД і політичного комітету ПАРЄ, на якому обговорюватимуть питання європейської безпеки, а також спільне зібрання комітету з питань культури ПАРЄ і комісії з питань освіти та культури МПА. Українська парламентська делегація на чолі з Головою Верховної Ради Олександром Морозом теж отримала запрошення на ювілей МПА СНД.

На знімку: Генеральний секретар ради Міжпарламентської асамблеї держав-учасниць СНД Михайло Кротов, Голова Верховної Ради України Олександр Мороз, директор Інституту законодавства Верховної Ради Олександр Копиленко.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.