У столичному Педагогічному музеї розгорнуто виставку «Академія педагогічних наук України —15 років».

Ми розпочинаємо відзначення 15-річчя АПН відкриттям цієї виставки, — сказав президент АПН Василь Кремень, — а завершимо в кінці року під час наукової сесії, присвяченої розвитку педагогічної і психологічної науки.

Непросто вирішувалися проблеми становлення академії. Дуже складними були питання не тільки матеріального забезпечення, а й розміщення установи.

— Вважаю, вона істотно впливала, впливає і впливатиме на розвиток освіти, на формування громадської думки, — зазначив президент. — А, скажімо, до 20-річчя АПН ми повинні зробити нові потужні кроки. Не менш потужні, ніж, приміром, торік: створено Інститут професійно-технічної освіти, підготовлено базу для відкриття Інституту обдарованої дитини. Усе це робиться з єдиною метою: допомогти освіті і суспільству формувати людину, здатну активно жити і бути конкурентоспроможною.

...На стендах виставки яскраво продемонстровано історію Академії. Тут можна побачити її найвищу нагороду — медаль імені Костянтина Ушинського, фотографії членів Президії в повному складі. Напрацювання установи в конкретних здобутках підтверджуються матеріалами стендів, представлених відділеннями та інститутами. Про міжнародні зв’язки промовисто розповідає мапа, де позначено 20 країн, з вченими яких АПН плідно співпрацює.

Які основні напрями її діяльності сьогодні? Передусім розробка нової філософії освіти, обґрунтування цілей, цінностей і шляхів розвитку, створення теорії цілісного виховання особистості, методології і змісту освіти та процесу навчання в різних типах навчальних закладів; випуск навчальної літератури нового покоління; розв’язання проблем професійної, спеціальної освіти, дослідження актуальних питань інформатизації; підготовка науковців вищої кваліфікації тощо.

Фото Елеонори ЗОЛОТАРЬОВОЇ.