Там, де колись був град князя Ярослава Володимировича, а нині історичний центр Києва — на вулиці Михайлівській, стоїть гарний будинок. Його зводили ще на початку минулого століття, у період процвітання Російської імперії, з розмахом і згідно зі смаками старого режиму. Час був милосердний до цього осколка розкоші колишніх часів —- навіть флігель зберігся.

І от з приводу допоміжних приміщень цього флігелька почалася сварка раніше мирних сусідів. Що тут такого, скажете ви, — подумаєш, сусід із сусідом не поділив підвал. Звісно, нічого, начебто, незвичайного в суперечці немає, якби не те, що однієї зі сторін спору виступила дружина голови Печерської райдерж-адміністрації столиці Олена Сущенко. «Ми запропонували своїм сусідам, котрі мешкають на третьому поверсі, родині глави Печерської районної у м. Києві держадміністрації С. Сущенка взяти в оренду нежитлові приміщення — підвал і горище в нашому будинку, — пише у своєму листі до редакції сусідка С. Сущенка. — Вони від цієї пропозиції відмовилися, що дало нам можливість звернутися до Шевченківської держадміністрації із заявою про надання в орендне користування нежитлових приміщень». Однак глава Шевченківської держадміністрації В. Пилипишин повідомив заявниці, що вищевказане підвальне приміщення передано в орендне користування юридичній особі. Як стало потім відомо, ця «юридична особа» — не хто інший, як дружина голови Печерської в м. Києві держадміністрації С. Сущенка Олена Сущенко.

Редакція газети «Голос України» звернулася за відповідними роз’ясненнями до голови Печерської райдержадміністрації С. Сущенка, голови Шевченківської райдержадміністрації В. Пилипишина та до Управління з питань комунального майна, приватизації, підприємництва Шевченківської районної держадміністрації міста Києва.... Як ви думаєте, хто перший відреагував на наш запит? Ні, не вгадали. Першим відреагував один із неостанніх чиновників міського рівня, настійливо порекомендувавши не розміщати статтю з приводу нежитлових приміщень у флігелі будинку на вул. Михайлівській. А сам С. Сущенко взагалі поки що не відреагував на наш запит і пропозицію висловити свою точку зору.

Значно пізніше від Шевченківської райдержадміністрації відповів перший заступник голови Г. Пахальчук. Щоб не стомлювати читача правовою казуїстикою, я наведу тільки висновок: «Вважаємо, що дії, які були виконані, стосовно зазначених нежитлових приміщень, відповідають вимогам чинного законодавства України». Нічого іншого очікувати, ймовірно, і не слід було б. Однак запит ми робили також і для того, щоб отримати від адміністрації документи, на підставі яких можна було б зробити відповідні висновки. Саме їх нам і не дали, чим порушили вже наші права журналістів на одержання інформації. А от що стосується «відповідності вимогам чинного законодавства», то поки готувався цей матеріал, Шевченківська райрада вже за протестом Генеральної прокуратури України була змушена скасувати рішення про надання підвальних приміщень О. Сущенко в оренду. Генпрокуратура встановила, що «пунктом 1.8 розпорядження заступника голови Шевченківського районної у місті Києві ради Федоренка О. В. від 07.12.2006 № 168 фізичній особі Сущенко О. В., без проведення конкурсу, надано в орендне користування підвальне приміщення площею 76,0 кв. м у будинку 18-а по вул. Михайлівській під господарські потреби. Розпорядженням голови зазначеної ради від 02.02.2007 №22 (підпункт 1.5 пункту 1) площа орендованого Сущенко О. В. приміщення збільшена до 91,3 кв. метра».

Який конкурс, коли йдеться про дружину цабе районного масштабу міста Києва?

Чомусь клерки із Шевченківської райради і держадміністрації «забули» (може, глава Печерської райдержадміністрації вплинув на розвиток склерозу в чиновників?) і про рішення Конституційного Суду України від 2 березня 2004 року, яким визнано, що допоміжні приміщення (підвали, сараї, горища, колясочні тощо) передаються безплатно в спільну власність громадян одночасно з приватизацією ними квартир (кімнат у квартирах) багатоквартирних будинків. При цьому підтвердження права власності на додаткові приміщення не потребує здійснення додаткових дій, зокрема, створення об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, вступу до нього.

Схоже, що корпоративні інтереси (в тому числі й вузькопартійні) в нашій державі починають переважати над законами України. Тепер уже правовий нігілізм досяг і районного рівня. Чи не час зупинитися, панове! Адже так скоро й до «закону джунглів» дійде.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.