Ранкове засідання 17 травня

Передусім народні обранці хвилиною мовчання вшанували пам’ять видатного авіаконструктора Петра Балабуєва.

До сесійної зали мали завітати представники Служби безпеки та Генеральної прокуратури, для того щоб прокоментувати заяви керівника головної служби з питань діяльності правоохоронних органів секретаріату Президента України Валерія Гелетея щодо можливості замаху на життя окремих посадових осіб та політичних лідерів.

Однак доповідав лише перший заступник Генерального прокурора Олександр Медведько. Він повідомив, що до Генеральної прокуратури надійшли звернення народних депутатів України Володимира Сівковича, Петра Симоненка, Юрія Мірошниченка, Ельбруса Тедеєва, Віталія Хомутинника, а також міністра внутрішніх справ Василя Цушка. У них порушується питання про проведення ретельної перевірки обгрунтованості зазначених заяв та надання їм відповідної юридичної оцінки. Ці заяви перевірятиме СБУ, сказав Олександр Медведько. Слідство вже розпочато. Доки воно не буде завершене, прокуратура жодних висновків робити не може.

Відсутність у сесійній залі тимчасово виконуючого обов’язки голови СБУ Валентина Наливайченка Голова Верховної Ради Олександр Мороз розцінив як боязнь чиновників Президента і назвав це ганьбою для держави. Народні депутати також мали можливість заслухати Юрія Самойленка, який доповів про розгляд справи у Комітеті з питань національної безпеки і оборони. Він пообіцяв, що комітет уважно стежитиме за тим, як просуватиметься справа. У комітеті заяви Валерія Гелетея розглядають з двох боків. Перший варіант чи замах справді готувався, другий — заяви — це просто вдалий піар-хід.

Далі депутати приступили до розгляду документів. Прийнято постанову про спроби маніпулювання Печерським районним судом м. Києва у впливі на діяльність ЦВК. Народні обранці також затвердили зміни до закону України про державні нагороди.

У другому читанні прийнято проект закону про внесення змін до статті 14 закону «Про статус народного депутата» щодо участі у роботі тимчасової комісії. Під час розгляду питання було внесено вісім пропозицій, з яких ухвалено шість. Пропозиції Валерія Писаренка, представника БЮТу, відхилено «у зв’язку з тим, що він не врахував зміни до Конституції України».

Народні обранці проголосували за призначення позачергових виборів цілого переліку сільських голів. А також новоутворене поселення в Сімферопольському районі Автономної Республіки Крим назвали Акрополіс.

Відбулося і голосування за безстрокове призначення суддів у міські та районні суди.

Учора народні депутати вітали з днем народження свого колегу Олександра Єдіна.