Ранкове засідання 16 травня

Серед оголошених на початку засідання заяв і повідомлень народних депутатів чи не найгострішим був виступ Сергія Головатого.

Народний депутат піддав різкій критиці створення робочої групи з вироблення пропозицій про дострокові вибори. Одним із варіантів виходу з політичної кризи, на думку С. Головатого, може бути прийняття закону про дострокові вибори і проведення опитування громадян про довіру Президентові України.

Василь Кисельов (Партія регіонів) назвав цинізмом і нахабством дії тих, хто створює кризу в країні.

У свою чергу, Олександр Мороз додав, що ніхто з опозиційних обранців не склав своїх повноважень, як про це гучно вони заявляли. І попросив голів комітетів Верховної Ради чітко контролювати роботу членів комітетів і виплату їм зарплати. За цю пропозицію проголосували 253 народні депутати із 257 присутніх на засіданні.

Потім було заслухано інформацію міністра внутрішніх справ Василя Цушка щодо заяви представників секретаріату Президента України про існування загрози окремим державним діячам. За його словами, колегія МВС визнала ці заяви безпідставними і такими, що ведуть до дискредитації чинних органів влади та міліції. І запевнив: він, як міністр, створював і створюватиме умови для масових дискусій політичних партій, проте міліція не підтримуватиме жодну з них і не допустить силових варіантів розв’язання політичної ситуації.

Народні депутати у другому читанні розглянули і прийняли проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо здійснення державного архітектурно-будівельного контролю та сприяння інвестиційній діяльності у будівництві».

У першому читанні були схвалені зміни і доповнення до Закону України «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення» (про порядок припинення повноважень членів цієї ради). А також зміни до Закону «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам».

На початку засідання народні депутати привітали з днем народження свого колегу Юрія Черткова (на знімку).