Такі проблеми обговорювали в Україні учасники засідання консультативно-дорадчої ради з питань законодавчого забезпечення місцевого самоврядування та регіонального розвитку при Голові Верховної Ради. У зібранні взяли участь голови обласних, районних та районних у місті рад, керівники міст, представники асоціацій органів місцевого самоврядування, члени Кабінету Міністрів та народні депутати.

У вступному слові глава парламенту наголосив, що на нинішньому етапі розвиток місцевого самоврядування є визначальним та стратегічним питанням. «Без другого етапу політичної реформи говорити про демократію в Україні не доводиться», —сказав О. Мороз. Голова Верховної Ради нагадав учасникам зібрання про законопроект про внесення змін до Конституції України в частині посилення ролі місцевого самоврядування, який попередньо ухвалений парламентом, перебуває на експертизі у Конституційному Суді. Він презентував проект нових змін до Основного Закону, який передбачає врегулювання діяльності всіх гілок влади, у тому числі й самоврядних органів. У ньому, зокрема, пропонується: збільшити з 60 до 90 днів термін виборчої кампанії на дострокових парламентських виборах, обмежити імунітет народних депутатів — народні обранці так само, як і кожний громадянин, нестимуть відповідальність за свої дії, однак на їхній арешт потрібна буде згода Верховної Ради.

У проекті конституційних змін також передбачається спростити порядок призначення урядовців — усі кандидатури міністрів вноситиме коаліція. Пропонується надати право народним депутатам самим призначати дострокові парламентські вибори, проголосувавши за таке рішення 300 голосами, хоча Олександр Мороз визнає цю норму дискусійною. У проекті змін до Конституції впорядковується процедура підписання та введення в дію законів України: якщо Президент упродовж 15 днів не підпише ухвалений парламентом закон і не накладе на нього вето, його підписуватиме та обнародуватиме Голова Верховної Ради за своїм підписом. У законопроекті також чіткіше виписується процедура імпічменту Президента України, змінюється порядок формування Кабінету Міністрів — уряд пропонується зробити відповідальним і підконтрольним Верховній Раді у межах, визначених Конституцією. Проект конституційних змін також містить істотні новації щодо повноважень Генеральної прокуратури, функцій Вищої ради юстиції. Ще одним нововведенням у проекті презентованих змін до Конституції є ліквідація районних держадміністрацій та істотна зміна функцій обласних держадміністрацій — всі основні управлінські функції в регіонах пропонується передати виконкомам місцевих рад, тобто, щоб всю владу на місцях було передано представницьким органам влади. Пропонується змінити і порядок обрання міських, сільських і селищних голів — не виборцями, а відповідною радою. Цей проект конституційних змін Голова Верховної Ради пропонує розглянути у першому читанні на пленарному засіданні парламенту й ухвалити його для направлення на висновок до Конституційного Суду уже найближчим часом. Можливо, навіть і нинішнього пленарного тижня. А присутнім на зібранні головам місцевих рад глава парламенту запропонував упродовж двох тижнів надіслати свої пропозиції до проекту конституційних змін. Окрім внесення відповідних змін до Конституції, на його переконання, треба істотно відредагувати чинні закони про місцеве самоврядування, бюджетну та податкову систему, адміністративно-територіальний устрій тощо.

Позицію уряду представив віце-прем’єр-міністр України Володимир Рибак. Він також наголосив, що проблема втілення конституційної реформи в нашій державі ніколи не була такою актуальною, як нині, бо є загроза авторитаризму і нехтування законами. На переконання віце-прем’єра, другий етап конституційної реформи має стати ще одним істотним кроком до врегулювання позицій між законодавчою і виконавчою гілками влади і назавжди позбавить Україну загрози недемократичних процесів.

У своїх виступах учасники засідання були єдині в тому, що реформа самоврядування дасть змогу врегулювати конфлікти між інститутами влади на місцях. Проте застерігали від політизації цього процесу. Окрім того, місцеві депутати та керівники міст не погоджуються з деякими принциповими нормами запропонованих конституційних змін, зокрема, щодо того, що міського голову обиратиме не територіальна громада, а міська рада двома третинами голосів. Це, на думку деяких промовців, може призвести до узурпації влади певними політичними структурами. Учасники зібрання також наголошували, що формування місцевих бюджетів нині не відповідає вимогам Європейської хартії місцевого самоврядування — чинний порядок розподілу бюджетних коштів у регіонах подеколи повністю позбавляє міста та райони областей можливості впливати на спрямування фінансових потоків для вирішення нагальних проблем. А проект конституційних змін не передбачає істотно змінити нинішній порядок формування місцевих кошторисів.

Депутати місцевих рад також закликали прискорити реформу місцевого самоврядування: зокрема, голова Житомирської обласної ради Інна Синявська у своєму виступі зауважила, що про цю реформу вже говорять більш як 10 років, але віз і нині там. А для реальної реформи насамперед потрібна воля всіх інститутів влади.

На знімку вгорі: виступає співголова асоціації міст України Олександр Омельченко.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.