Народні депутати пропонують вдосконалити правовий механізм забезпечення сфери оздоровлення та відпочинку дітей — відповідний проект закону подано до Верховної Ради України народними депутатами Василем Харою, Іваном Бондарчуком та Ярославом Сухим.

Законопроектом «Про оздоровлення та відпочинок дітей», зокрема, пропонується сформувати ринок послуг у цій сфері та встановити державне замовлення на оздоровлення і відпочинок дітей пільгових категорій. А також визначити повноваження і відповідальність органів державної влади та органів місцевого самоврядування, громадськості, профспілок, батьків щодо оздоровлення та відпочинку дітей. На думку авторів, прийняття законопроекту допоможе вдосконалити вітчизняну систему оздоровлення та відпочинку дітей, підвищити її престиж на міжнародному рівні.

Комітет з питань охорони здоров’я рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (про заміну обов’язкового державного страхування компенсаційними виплатами). Документ передбачає з 1 січня 2008 року замінити страхові виплати обов’язкового державного страхування окремим категоріям працівників на компенсаційні виплати з державного бюджету України головними розпорядниками бюджетних коштів за цільовими платежами за місцем роботи потерпілих. А також спростити процедуру отримання окремими категоріями працівників або їхніми спадкоємцями гарантованих державою грошових виплат у разі втрати цими працівниками здоров’я або їхньої загибелі (смерті), які настали у зв’язку з виконанням ними службових обов’язків.

На думку народних депутатів, така зміна допоможе значно скоротити видатки державного бюджету, пов’язані з компенсацією витрат страховиків, дасть можливість усунути існуючі колізії у правовому регулюванні цих питань.